Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з питань правового статусу ветеранів війни днями в столиці провела круглий стіл з обговорення питань щодо недопущення зупинки роботи госпіталів для ветеранів у зв’язку з проведенням чергового етапу медичної реформи, який передбачає переведення цих установ на часткове самозабезпечення.

Як зазначила під час заходу заступник голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Наталія Королевська, з 1 квітня 2020 року всі медкзаклади переходять на нову модель організації роботи та оплату медичних послуг. На жаль, чиновники не пояснили громадськості, як за новими правилами працюватимуть госпіталі ветеранів війни, яких у країні 32.

«Коштів на їх забезпечення за таких умов не вистачатиме. Шпиталі не належать до класичних лікарень. Нині вони виконують надзвичайно важливу функцію. Переведення з 1 квітня на самофінансування ветеранських госпіталів по всій країні призведе до їх остаточної ліквідації і залишить літніх людей, ветеранів, фронтовиків без необхідної допомоги», — зазначила вона.

Перший заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич повідомила присутнім, що у зв’язку з проведенням другої черги медичної реформи, яка передбачає закупівлю Національною службою здоров’я України медичних послуг у закладах охорони здоров’я за єдиними встановленими тарифами, виникають ризики в частині значного погіршення медичного обслуговування ветеранів. Це зумовлено тим, що в запропонованих НСЗУ пакетах медичних послуг відсутні послуги, які надаються людям безплатно. Це, зокрема, стоматологічні, зубне протезування, фізіотерапевтичні послуги, психологічна реабілітація та ін.

«У госпіталі витрати на утримання одного пацієнта вищі, ніж у звичайних лікарнях, — на день передбачено 65 гривень на медикаменти та 55 гривень на харчування. А це істотно вище норм, які розрахувала Національна служба здоров’я України в тарифах. Наприклад, потреба в коштах на 2020 рік для забезпечення належної роботи Волинського обласного госпіталю ветеранів війни — 42 мільйони гривень. За інформацією дирекції госпіталю, недофінансування становитиме майже 12 мільйонів гривень. Ми повинні зробити все для того, щоб захисники України мали можливість отримувати якісні медичні послуги, проходити психологічну та фізичну реабілітацію, що гарантовано законодавством. Бійці ризикують своїм життям, втрачають здоров’я, а позиція держави — відібрати в них елементарні можливості для лікування. Сподіваюся, що Міністерство охорони здоров’я оперативно відреагує на ситуацію, що виникла», — наголосила вона.

Ірина Констанкевич зазначила, що скерувала депутатський запит до урядовців щодо ситуації із шпиталями та, зокрема, щодо Волинського госпіталю ветеранів війни.

Довідково

За даними Центру медичної статистики МОЗ України, станом на 1 січня 2019 року в госпіталях проліковано 127 208 ветеранів війни (9,6 відсотка), з них 21 479 — учасники АТО.

Шляхи вирішення питання щодо функціонування госпіталів продовжує напрацьовувати і Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з питань правового статусу ветеранів війни. Учасники круглого столу порушили питання необхідності аудиту госпіталів, щоб з’ясувати, який у них рівень забезпечення обладнанням, засобами реабілітації, чи впроваджуються реабілітаційні методики та ін.