Питання колективної безпеки і спільної протидії гібридним загрозам є одним з ключових для країн Карпатського регіону. Про це під час виступу на міжнародній конференції «Європа Карпат», що 22—23 лютого відбулася у місті Красічин (Республіка Польща), заявила заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк (на знімку на передньому плані).

Заступник голови українського парламенту нагадала, що конференція проходить у пам’ятні для України та українців дні — шість років тому від куль снайперів на вулицях Києва гинули Герої Небесної Сотні, а Росія розпочала анексію Криму і готувала збройну агресію на українському Донбасі.

Вона звернула увагу учасників конференції, що неоголошена війна проти України триває. Зокрема, 18 лютого в результаті масованого обстрілу із заборонених великокаліберних артилерійських систем загинув 22-річний український воїн Максим Хітайлов, а ще п’ятеро захисників одержали важкі поранення. Того самого дня агресор 22 рази порушив режим припинення вогню.

«Я хочу, щоб тут, на мирній землі, ми усі розуміли, що війна проти нас триває, що вона поруч. Україна заплатила і продовжує платити непомірно високу ціну, щоб бути частиною великої європейської родини. Це — кривава ціна нашої свободи і нашого європейського вибору», — наголосила Олена Кондратюк.

«Тому тут, серед друзів і однодумців, на мою думку, важливо було б обговорити не лише питання нашої взаємодії, зокрема міжпарламентської, але й питання нашої спільної безпеки. Сьогодні ніхто не застрахований від гібридної агресії з боку Російської Федерації — чи то політичної, економічної, гуманітарної, чи збройної», — додала вона.

Олена Кондратюк підкреслила, що пріоритетами України, які закріплені у Конституції, є інтеграція до європейського політичного, економічного, правового, безпекового та гуманітарного простору. «Курс України до ЄС і НАТО залишається незмінним зовнішньополітичним пріоритетом нашої держави. Я вдячна нашим партнерам, і особливо Польщі, за обстоювання позиції політики «відкритих дверей» цих інституцій для нових членів», — наголосила вона.

Заступник Голови Верховної Ради також відзначила, що Україна зацікавлена в розвитку міжрегіонального співробітництва в рамках Карпатського регіону та повноцінній участі в реалізації регіональних ініціатив та проєктів. На її переконання, великі можливості відкриває перед країнами регіону взаємодія у рамках ініціативи Трьох морів.

«Україна зацікавлена стати учасником об’єднання і брати участь у проектах, що реалізуються цим міждержавним проектом. Звертаюся до представників країн-учасниць ініціативи підтримати таке прагнення України», — сказала Олена Кондратюк.

Окремо заступник голови парламенту порушила питання правового та соціального захисту українських трудових мігрантів, які працюють у країнах Карпатського регіону.

Під час зустрічі заступниці Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк та Віцемаршалка Сейму Республіки Польща Ришарда Терлецького було погоджено дату та місце проведення засідання Парламентської Асамблеї України і Республіки Польща. Згідно з домовленістю співголів Асамблеї, засідання відбудеться 23—25 березня 2020 року у Варшаві.

Сторони також обмінялися думками щодо змістовного наповнення майбутньої зустрічі українських і польських парламентаріїв.

До порядку денного варшавського засідання увійдуть, зокрема, питання взаємодії двох країн у сфері інтеграції України до ЄС та НАТО, розвитку міжрегіональної співпраці, реалізації спільних проектів, співробітництва в рамках ініціативи Трьох морів, правового та соціального захисту українських трудових мігрантів, які працюють у Республіці Польща.

Як повідомила Олена Кондратюк, остаточний перелік питань, а також позицію української сторони щодо ключових питань українсько-польського міжпарламентського партнерства буде обговорено і затверджено під час зустрічі української частини Асамблеї з Головою Верховної Ради України Дмитром Разумковим.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.