З’явилася нагода «відкритися» на Євробаченні-2020

21 лютого світ відзначає День рідної мови, а 22 лютого у фіналі національного відбору на Євробачення-2020 перемагає українська пісня. Журі та глядачі одностайні у найвищих балах (6:6). Фолк-гурт Gо_A багатьох вразив народною піснею «Соловей», в якій чути голос пращурів. Молоді, прогресивні учасники колективу поєднали етнічну манеру виконання солістки Катерини Павленко (на знімку) з електронною музикою. Зауважимо, за натхненням гурт їздив по забутих українських селах, спілкувався з бабусями, записував фольклор.

Є певний символізм із потайливою пташкою. Кілька місяців поспіль у різних областях відбувається прем’єрний показ документальної стрічки «Соловей співає. Доки голос має», яка є новаторським та монументальним дослідженням мовного питання в Україні. Хочеться вірити, що Соловей у різних іпостасях донесе українську національну ідею та неповторну автентичну музику!

Соловей — перелітна птаха, на батьківщині з’являється на початку травня. А 16 травня у нідерландському місті Роттердам відбудеться грандіозний фінал 65-го пісенного конкурсу «Євробачення-2020», який уже отримав офіційне гасло Open Up («Відкрийся»). Україна представить свій номер у першому півфіналі, 12 травня.

Потужний посил від солістки гурту Катерини Павленко перед голосуванням у фіналі національного відбору: «Дорога наша Україно! Ми з гуртом ризикнули заспівати українською мовою, хоча нас переконували, що не слід цього робити. Ми вважаємо, що українська мова має звучати! Слово за вами». Запам’яталося звернення до фіналістки члена журі Андрія Данилка, колишнього учасника Євробачення: «Тільки не ображайтесь, але ви — найкраща! Так не була представлена Україна ніколи. Ви сильна, бойова, вмотивована...»

Цікаво, що в природі молодий соловейко навчається співу у старших, наслідуючи їх (переливом можна насолоджуватися з квітня по червень). Якщо спів соловейка інтенсивний та самовідданий, до нього можна навіть наблизитися впритул. А ще солов’я європейського можна зустріти практично в кожній європейській країні.

Не менш цікаві деталі із біографії Катерини Павленко, яка родом з Ніжина на Чернігівщині. За фахом диригент народного хору, фольклорист (вивчала пісенну спадщину Чорнобильського Полісся). З 2017 року Катерина — керівник хору ветеранів у Березані на Київщині при міському Будинку культури. За її керівництва хор здобув звання народного. «Якщо раніше мені треба було їхати за тридев’ять земель у забуте село, шукати бабусю років 90, яка пам’ятає українські пісні, то нині набагато простіше — фольклор сам приходить до мене після репетиції: «Анатоліївна, тут у нас нова пісня!» — і простягають листочки із записами». За словами Катерини Павленко, «такого фольклору, як в Україні, немає ніде в світі. У нас збереглося українське багатоголосся, звуковидобування. Ми співаємо не так, як інші». Катерина знайшла резонатори й для себе.

Ще у 2012-му Катерина, як фронтвумен, потрапила до гурту Go_A. Вони встигли виступити на фестивалях «Країна мрій», «Гогольfest» та Jazz Koktebel. Перший раз засвітилися на телебаченні саме під час цьогорічного національного відбору на міжнародний пісенний конкурс.

До слова, Катерина Павленко пише вірші під псевдонімом «Monokate».

На початку лютого вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці:

«Я перестала боятись 
себе наодинці,
В мить, коли сенсу не має 
усе що навколо.
Хто я? Навіщо розтратила 
все на дрібниці?
Де моє право зіграти 
хоч раз своє соло?»
І ось збулося!
Побажаємо успіху! Зауважу, мелодія приспіву «дуже заразна»:
«Соловей, соловей, 
не співай раненько.
А мені на серденьку 
знов не веселенько.
Соловей, соловей, 
ой як мені бути.
Вміла його полюбити — 
не вміла забути».

Цього року у пісенному конкурсі візьмуть участь представники 41 країни. На Євробачення повернуться виконавці з Болгарії та України, яких не було 2019 року. У гранд-фіналі за головний кубок змагатимуться 26 конкурсантів.