Учасники круглого столу.
 


Справа наліво: директор Надслучанського інституту  Ігор Фізик, голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, заступник директора інституту Ірина Грицюк.

Директор інституту, депутат Рівненської обласної ради Ігор Фізик зауважив, що за круглим столом уперше за багато років зібралися науковці, виробничники та лісівники. До діалогу їх спонукали не лише ті новації, які запроваджують у лісовій галузі, а й гострі проблеми, які десятиліттями не розв’язуються.

Професор Національного лісотехнічного університету Леонід Копій (на знімку), до речі, випускник Березнівського лісового технікуму, закцентував увагу на тому, що лісистість в Україні за кілька століть скоротилася майже втричі і сьогодні становить трохи більше 10 мільйонів гектарів. Науковець продемонстрував вражаючі зображення, як змінилася лісова карта України. Це при тому, що саме на Полісся припадає 34 відсотки лісового потенціалу країни. Серед причин такої проблеми: масова, зокрема й незаконна, вирубка лісу, вимивання ґрунтів, які в подальшому непридатні для використання, неефективне їх використання під час проведення сільгоспробіт.

— Для розв’язання перших двох проблем механізми вже є, — каже науковець. — А от щоб вивести з-під неефективного сільськогосподарського використання перспективні для насадження лісу поліські землі, потрібна і політична воля керівництва держави, і розуміння місцевих громад. А зважаючи на загрозливу екологічну ситуацію, збільшення лісових насаджень — це ще й неабиякий «плюс» для довкілля.

Голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, якого запросили і як представника влади, і як інженера лісового господарства за освітою, розповів, що в області прийнято програму «Ліси Рівненщини», у рамках якої обласна рада намагається бодай частково розв’язати проблему лісистості.

«Депутати уже кілька разів переводили площі, де росте самосів, до лісового фонду — таким чином збільшували площі лісистості. На сьогодні лісистість на Рівненщині заледве переважає 40 відсотків», — зауважив Олександр Данильчук.

У той же час учасники круглого столу порушили й іншу болючу проблему, від якої страждають не лише лісівники, а й аграрії. Це знищення лісосмуг.

«Це сьогодні дуже велика проблема, і не лише в нашій області, — каже Олександр Данильчук. — Лісосмуги не лише стримують сильні вітри, а й дають надбавку до врожаю від 25 до 35 відсотків. Адже утримують родючі шари ґрунту».

На думку Олександра Данильчука, доцільно порушити цю проблему щонайменше на рівні області та внести необхідні пропозиції у відповідні обласні програми.

Загалом, учасники круглого столу зійшлися на думці, що такі зустрічі — саме той формат, який дасть змогу ефективно впроваджувати зміни в лісовій галузі. Адже свої думки мають можливість висловити і бути почутими науковці, освітяни, лісівники, представники влади та бізнесу.

Юлія ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК, керівник прес-служби 

Рівненської обласної ради.

Фото автора.