На Івано-Франківщині через буревій сталися перебої з електропостачанням у дванадцяти районах, пошкоджено навчальні заклади та житлові будинки.

У Галичі пошкоджено покрівлю ресторану та семи приватних будинків. Злетів дах із адмінкорпусу Івано-Франківського професійного будівельного ліцею. В обласному центрі впало дерево на газовідвідний пункт. Травми дістала жінка, яка потрапила під частину металевої конструкції даху. Ще одна людина зазнала ушкоджень унаслідок падіння дерева на автобус на дорозі місцевого значення.

Сильний дощ із переходом на мокрий сніг, буревій спричинили ускладнення дорожнього руху. До таких погодних змін у САД області були готові. Підприємства, що відповідають за експлуатаційне утримання автошляхів державного значення, ще вночі розпочали ліквідацію повалених на узбіччя дерев.

На щотижневій оперативній онлайн-нараді в Івано-Франківській облдержадміністрації начальник управління з питань цивільного захисту ОДА Володимир Стебницький повідомив, населені пункти знеструмлено в 12 районах.

«Прикарпаттяобленерго» має активізувати роботу щодо відновлення електропостачання споживачам, — наголосила перший заступник голови ОДА Марія Савка. — Міські та обласні служби проаналізували ситуацію у будівельному ліцеї та вживають заходів, щоб не замокала будівля».

Людмила СТРАЖНИК.

Дві години над Одесою й сільськими районами вирував ураган. Через сильні пориви вітру до 28 метрів на секунду в області знеструмлено 1579 трансформаторних підстанцій і розподільних пунктів. Без світла опинилися 224 населені пункти повністю й 24 — частково. Білгород-Дністровський, Овідіопольський, Роздільнянський, Лиманський та Іванівський райони постраждали найбільше.

Аварійні бригади енергетиків працюють у цілодобовому режимі, щоб оперативно ліквідувати пов’язані з негодою вимкнення. Нині у відновленні електропостачання задіяно 56 бригад і 78 одиниць техніки. Погодні умови ускладнюють процес ремонтних робіт.

Кількість повалених в Одесі дерев наближається до 400. 38 з них завалилися на контактну мережу й дорожнє полотно, блокуючи рух транспорту.

Негода зі шквалистим вітром завдала шкоди й залізничній інфраструктурі. На станції Подільськ зірвано покрівлю однієї з вокзальних будівель.

Фахівці міського управління цивільного захисту виявили дві вимоїни в Хаджибейській дамбі, що утворилися після урагану. Одна з них приблизно метр, друга — майже десять. Насоси вже відкачали зайву воду в районі дамби, а комунальники прибрали повалені дерева.

Під час ураганного вітру несподівано загорілися 15 га водно-болотних угідь Нижньодністровського національного природного парку в районі 48-го кілометра міжнародної траси Одеса — Рені. Ураган, який, імовірно, спричинив пожежу, виступив у ролі рятувального засобу — через півтори години загоряння зникло.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

На Черкащині через негоду знеструмлено 51 населений пункт. Шквалистий вітер пошкодив у деяких районах області покрівлі житлових будинків. У містечку Тальне буря повалила дерева на територію дитячого дошкільного закладу.

Рятувальники розчищають автошляхи від вирваних з корінням дерев. На щастя, минулося без травмованих та жертв.

Лідія ЛІСОВА.

Світла немає у 227 населених пунктах Хмельницької області. Через пориви було знеструмлено понад сотню електроліній, зупинила роботу майже тисяча трансформаторних підстанцій.

Тільки-но пориви вітру зменшилися, понад чотириста працівників обленерго розпочали ремонтні роботи. Поступово відновлюється енергопостачання до помешкань, підприємств і установ. Паралельно наслідки негоди долають і рятувальники. Вони прибирають з вулиць і доріг повалені дерева. У Шепетівці довелося демонтувати пошкоджений балкон. Двічі надзвичайники допомагали медикам «швидкої», витягуючи їхні машини, що застрягли в багні.

Ірина КОЗАК.

Унаслідок сильного вітру на Кіровоградщині зафіксовано численні випадки падіння дерев, гілля та різних конструкцій: білбордів, парканів, зупинок громадського транспорту тощо.

Бійці обласного управління ДСНС понад два десятки разів виїздили на прибирання дерев, що впали на проїжджу частину доріг та лінії електропередач, і п’ять разів — для закріплення покрівель будинків. Залучалося 28 одиниць техніки та 108 рятувальників.

Через розкриття покрівлі центральної районної лікарні в смт Голованівськ на позачерговому засіданні районної комісії з питань ТЕБ та НС було прийнято рішення щодо обмеження доступу до будівлі та проведення відновлювальних робіт. У Кропивницькому велике дерево впало й травмувало жінку. Щоб звільнити постраждалу, знадобилася допомога рятувальників. Бійці 1-го ДПРЗ прибрали дерево та допомогли медикам госпіталізувати жінку, яку доставили в обласну лікарню. Через падіння дерева на проїжджу частину поблизу залізничного переїзду біля Знам’янки стався обрив електромереж. На дві години зупинився рух транспорту на автодорозі обласного значення. На місці події працювали бригади рятувальників і працівників обленерго. Увечері 24 лютого без електропостачання були майже 90 населених пунктів області. До ліквідації наслідків стихії залучили 72 бригади ПрАТ «Кіровоградобленерго» та спецтехніку. На ранок 25 лютого знеструмленими залишалися вісім населених пунктів.

Петро МЕЛЬНИК.

Фото прес-служби управління ДСНС в області.