Умов для навчання немає у школі в селі Вири, що у Сарненському районі на Рівненщині. Сюди, крім місцевих, ходять ще й діти із Гранітного. Загалом тут 600 учнів, а приміщення (одне з них побудоване 1935 року, інше — у 80-ті роки минулого століття) розраховані лише на 220. Отож навчання проходить тут у дві з половиною зміни. У школі тісно, чотири кімнати зачинені, бо поїдені грибком, що не додає здоров’я дітям.

У Вирах, як ще у деяких поліських селах з високою народжуваністю (у тому ж Чабелі Сарненського району) давно назріла потреба у нових школах, щоб якщо не дотримуватись стандартів НУШ, до чого прагне МОН України, то хоча б створити елементарні умови дітям для навчання.

Розмови про будівництво нової школи точаться з 1992 року, розповідає новообраний голова Вирівської ОТГ Володимир Жук. Тоді навіть розробили проект нової школи, у 2019-му його скоригували. Але ніхто не виділив фінансування.

Тож батькам увірвався терпець, і вони не пустили дітей до такої занедбаної аварійної школи. У такий спосіб хочуть привернути увагу влади до проблеми. Адже, за словами керівника ОТГ, щороку доводиться шукати по два класи для першачків, а в наступному навчальному році зробити буде це неможливо, бо очікують 100 дітей. Вири та довколишні поліські села вирізняються високим рівнем народжуваності.

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль (на знімку) оперативно відреагував, провів розмову з представниками Вирівської громади, батьками.

«Ситуацію у Вирах знаю. Це село з однією з найвищих народжуваностей в області, тому будівництво нової школи там повинно точно розпочатися. Але першим кроком має стати те, що діти підуть у школу. Після цього ми разом з профільним заступником і департаментом будівництва розглядаємо алгоритм дій», — прокоментував Віталій Коваль. Він пояснив, що на фінансування з державного фонду регіонального розвитку на 2020 рік комісія включила ті 13 об’єктів, будівництво яких вже розпочалося. Разом з тим стартує конкурс на наступний рік, і громада може подавати пропозиції. Також почати будівництво можна буде з коштів місцевого бюджету, зокрема, на сьогодні район має вільні залишки освітньої субвенції.

Готова долучитися до старту будівництва нової школи і Вирівська громада.

Рівне.

Фото Тетяни  ПАНАСЮК.