На знімку: під час Десятого міжрегіонального форуму «Конституційний процес в Україні: відкритий діалог з громадянами» у Краматорську.
 


Членкиня правління Центру політико-правових реформ, керівниця проектів з питань конституційного права Юлія Кириченко.

Про можливості та перешкоди на шляху демократичного розвитку України, про тенденції конституційного процесу, нові ініціативи щодо зміни Конституції України та низку інших проблем законотворення йшлося у Краматорську на Десятому міжрегіональному форумі «Конституційний процес в Україні: відкритий діалог з громадянами».

Захід організували фахівці Національного Демократичного Інституту Міжнародних Відносин (НДІ) спільно з Інститутом «Республіка», Центром політико-правових реформ (ЦППР), Реанімаційним пакетом реформ (РПР), Громадською мережею публічного права та адміністрації UPLAN за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Зустріч на Донеччині стала завершальною серед публічних форумів, що відбулися з листопада 2019-го по лютий 2020 року у Львові, Житомирі, Черкасах, Запоріжжі, Києві, й до яких долучилися кілька сотень учасників.

«Результати соціологічних опитувань показують, що значна частина громадян України майже нічого не знають про пропоновані в Основному Законі зміни. Проте Конституція — це найголовніший закон в країні, і тому пропоновані зміни до цього документа повинні бути зрозумілі представникам громад і мають обговорюватися публічно, допоки ще є можливість вносити поправки та зауваження до законопроектів», — наголосила членкиня правління Центру політико-правових реформ, керівниця проектів з питань конституційного права, співголова Ради Реанімаційного пакета реформ Юлія Кириченко.

Фахівці мають низку претензій до законопроекту, який передбачає, наприклад, скоротити кількість народних депутатів до 300. На їхню думку, в такій ініціативі, навіть якщо на чийсь погляд вона має сенс, не прописані зміни пропорцій на право звернення депутатів до Конституційного Суду. У законопроекті залишається норма — 45 депутатів (було 10 відсотків від загального складу), хоча в разі скорочення вона повинна змінитися.

Експерт з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Олександр Марусяк застеріг, що цей законо-проект у разі прийняття може призвести до порушення принципу безперервності влади.

«У проекті сказано, що Верховна Рада України працюватиме лише до виборів, а не до відкриття першого засідання новообраного парламенту, — зазначив він. — Тому може скластись ситуація, що держава місяць існуватиме без законодавчої влади, а це неприпустимо. І схожих нюансів в інших законопроектах не менше».

Учасники дискусії — активні громадяни, представники місцевих осередків політичних партій, депутати місцевих рад та інші активні представники громад, що приїхали з міст Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької областей, підтвердили свою небайдужість до змін. Вони пропонували своє бачення конституційного процесу та надавали рекомендації, на основі яких за результатами всіх проведених форумів буде сформовано спільний підсумковий документ.

Донецька область.