Грубі порушення прав підопічних на медичну допомогу і захист від насильства виявили представник Уповноваженого з дотримання прав людини в місцях несвободи Олександр Гатіятуллін та представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини впівнічних областях Ігор Гурін під час повторного моніторингового візиту до Радомишльського психоневрологічного інтернату в Житомирській області.

Як повідомляється на офіційному сайті омбудсмена, моніторингову групу шокувала відсутність найнеобхідніших медикаментів: нейролептиків, протисудомних, седативних препаратів. В установі не ведеться належна медична документація, лікарі формально оглядають підопічних і не контролюють виконання своїх призначень. Попри те, що підопічні інтернату уклали декларації з сімейним лікарем і в ньому працює лікар-терапевт, жінки не отримують належних медичних послуг. Крім того, не здійснюються фіксація і повідомлення органів поліції про виявлені тілесні ушкодження, як того вимагає спільний наказ МВС і МОЗ № 612/679. Під час приватного спілкування жінки скаржилися на за-стосування щодо них деякими молодшими медсестрами фізичного насильства.

В установі також існує проблема неформальної ієрархії серед підопічних. Незважаючи на єдиний для всіх режим догляду, частині жінок не дозволяється вдень перебувати в житлових кімнатах. Вони змушені сидіти на незручних лавках спиною до телевізора і навіть лежати на підлозі. Водночас в інтернаті є велика облаштована гарними меблями затишна кімната, котра використовується лише відвідувачами. Крім того, жінок змушують роздягатися наголо в присутності інших під час переодягання в кімнаті денної зайнятості та коротко стригтися. В інтернаті встановлено необґрунтовані обмеження на користування душовими кімнатами: гігієнічні процедури 20 підопічних мають встигнути здійснити за 40 хвилин.

Звіт за результатами візиту буде направлено керівництву Житомирської облдержадміністрації та установи, зазначається на офіційному сайті.

За інформацією обласної ради, станом на серпень 2019 року в КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради на повному утриманні перебували 214 підопічних жінок віком від 18 до 88 років, з яких 18 — лежачі хворі, а 40 — з обмеженими фізичними можливостями, які по-
требують спеціального догляду та уваги і не мають можливості пересуватися без сторонньої допомоги.

Житомирська область.