Схема укладання фіктивних шлюбів має приблизно такий вигляд. Посередник шукає в Україні самотніх малозабезпечених жінок, асоціальної поведінки й пропонує їм оформити шлюб за добу з іноземцем за винагороду в 500—700 доларів. Після реєстрації шлюбу іноземець має всі підстави для легалізації на території України, оскільки в нас немає інституту фіктивного шлюбу, а відтак відповідальності за його укладення, як в інших розвинених країнах.

— Після отримання документів іноземці, які в такий спосіб легалізувалися в Україні, зазвичай зникають з поля зору міграційної служби, — розповідає начальник управління ДМС у Рівненській області Лілія Драпчинська. — Вони «осідають» у великих містах, щоб «загубитися» серед значної кількості людей, і нерідко вдаються до злочинів. Тож, на мою думку, Верховна Рада повинна прийняти закон, який унеможливить легалізацію таких мігрантів у нашій країні.

— До речі, шлюби за добу торік і від початку цього року з мешканками Рівненщини оформили понад сто іноземців, — продовжує Лілія Драпчинська. — Це переважно мешканці Грузії, країн Близького Сходу, Марокко, Франції, Польщі та інших держав. Скажімо, у Польщі дуже дорого обходиться оформити водійське посвідчення, тому дехто з іноземців вдається до таких от хитрощів, як фіктивний шлюб.

Посадовиця розповіла й про те, що через бажання отримати дармові долари наші співвітчизниці часто мають великі проблеми. І пов’язані вони з тим, що їхні фіктивні чоловіки, потрапляючи під кримінальні статті, наражають на небезпеку і їх. Адже деякі статті Кримінального кодексу передбачають конфіскацію майна, тож українки можуть позбутися і його. Одинокі матері втрачають статус одиноких, а відтак і передбачені для них пільги.

Одне слово, в управлінні ДМС у Рівненській області радять жінкам добре подумати, перш ніж укладати фіктивні шлюби з іноземцями.