У зв’язку з цим вони звернулися до Президента України, Верховної Ради та Кабміну. Звернення схвалили на черговій сесії облради.

— Рішення НКРЕКП щодо встановлення абонентської плати за транспортування газу призведе до негативних соціальних наслідків, — ідеться в документі. — Адже у значної частини населення не вистачає коштів на харчування, ліки, оплату комунальних послуг.

Депутати наголошують, що такі нарахування несправедливі, й обґрунтовують свою позицію наведеними фактами. Як зазначено у зверненні, користувачі за власні кошти прокладали газопроводи до своїх помешкань. Тепер мають за це повторно платити.

Несправедливість полягає ще й у тому, що за кожен день відтермінування платежу споживач блакитного палива, крім оплати послуги розподілу, має сплатити ще й компенсацію. Фактично за період прострочення платежу треба внести суму, рівнозначну подвійному тарифу за розподіл.

Під час обговорення документа депутати звернули увагу на ще одну кричущу, за їхніми словами, несправедливість у ставленні до користувачів природним газом.

Ідеться про фіксацію дати оплати за послугу. З’ясовується, платіж зараховується тим числом, коли кошти надійшли на рахунок, а не тоді, коли він сплачений споживачем. Зазначена у квитанції дата чомусь не береться до уваги.

— Хіба платник коштів може знати, коли вони надійдуть на рахунок? — запитували депутати. — Хіба це від нього залежить? Чому ж тоді перекладають чужу відповідальність на його плечі?

Депутати Вінницької облради звертаються з проханням скасувати «постанову НКРЕКП про абонентську плату за транспортування газу і тим самим не допустити подальшого підви-
щення ціни на газ та зубожіння населення». Зробити це депутати просять терміново.

Вінницька область.

Фото: misto.vn.ua