Вперше вони вийшли на шлях два тижні тому біля села Підгора. І тоді пообіцяли зробити таке блокування дороги ще жорсткішим, якщо не буде вирішено їхнє задавнене «земельне» питання.

Тож цього разу вони з’явилися на згаданій трасі просто в місті — райцентрі Кобеляки й почали ходити пішохідним переходом біля мосту через річку Ворскла (на знімку). При цьому в руках тримали плакати й транспаранти з написами «Геокадастр у нас украв землю», «Поверніть нашу землю» та «Поверніть наші городи». У такий спосіб учасники акції протестували проти, м’яко кажучи, дивних дій посадовців Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області, котрі роками (!) відфутболювали прохання місцевих селян про надання дозволів на приватизацію земельних ділянок державної власності за межами їхніх населених пунктів.

Натомість останнім часом, починаючи з осені минулого року, згадані чиновники почали активно надавати ті, нібито «вільні», ділянки «чужакам» — мешканцям Кременчука, сусідньої Кіровоградської області тощо. Посилаючись на те, що таке «ощасливлювання» громадян України незалежно від місця проживання, мовляв, дозволяє закон (тим паче, коли йдеться про учасників АТО). І не беручи до уваги навіть того факту, що частині селян іще задовго до початку АТО також надавали дозволи на розробку «приватизаційної» документації на ту землю, за це вони сплатили профільним фахівцям чималі кошти, а тепер змушені констатувати: «пощастило» іншим...

Таку мінливу пані Фортуну кобеляцькі селяни відверто називають більш ніж типовою корупційною схемою їхнього обезземелювання. І вважають, що її зовсім не випадково активізували напередодні відкриття ринку землі, який остаточно позбавить їх навіть надії господарювати на своїх бодай невеликих ділянках. Тож рішуче вимагають від повпредів нинішньої влади припинити тіньовий «дерибан» землі, який започаткували їхні попередники.

Блокування траси Дніпро — Решетилівка в Кобеляках тривало годину. Після того як до учасників акції разом із представниками місцевої влади приїхали гості зі столиці, селяни погодилися зняти ту блокаду й провести переговори в адмінбудівлі районної ради та РДА. Там із ними зустрілися народний депутат України Костянтин Касай, радник прем’єр-міністра Антон Турупалов, керівники райради та РДА. Вони висловили свою підтримку селянам і пообіцяли вже найближчим часом улаштувати виїзне засідання Головного управління Держгеокадастру в області за участю зацікавлених сторін саме на території Кобеляцького району.

Водночас представники селян наголошували на необхідності призупинити будь-які дії держчиновників стосовно надання земельних ділянок до того часу, коли на території їхнього району буде створено об’єднані територіальні громади. Адже саме їм у власність, згідно із законом, перейде земля за межами населених пунктів. А заразом й право розпоряджатися нею.

Того самого дня на прес-конференції в обласному центрі, відповідаючи на запитання власкора «Голосу України», голова ОДА Олег Синєгубов зазначив, що знає про цю проблему в Кобеляцькому районі, й не тільки, та готовий сприяти її цивілізованому розв’язанню. Зрештою, посадовці й чиновники всіх рівнів мають усвідомлювати, що вірус земельної корупції сьогодні не менш вибухонебезпечний, аніж «китайський». Про це їм у Кобеляках уже не вперше нагадали селяни, які блокували дорогу державного значення за кілька десятків кілометрів від тепер уже відомих усьому світові Нових Санжар, де перебувають евакуйовані з Китаю.

При цьому дехто з протестувальників висловлювався відверто: сподіватися на те, що їх «витіснять» із довколишніх земель не лише сумнівними чиновницькими рішеннями, а й за допомогою силовиків і бронетранспортерів, не варто. Бо тоді тут буде ще гарячіше, ніж було в сусідніх Нових Санжарах 20 лютого. Адже вирощений «чужаками» на тамтешніх землях урожай селяни мають намір палити ще на полях...

Полтава.

Фото із сайту «Ехо Кобеляк».