Зміни, які стосуються реалізації прав підлітків у сфері охорони здоров’я, обросли плітками та фейками вже на четвертий день після того, як їх зареєстрували у Верховній Раді. Хвиля обурення в суспільстві трохи вщухла після того, як Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики повернув документ на доопрацювання. Утім, запевняють законотворці, ця історія не про те, що запропонована ініціатива кане в Лету. Над змінами продовжують працювати і вже незабаром їх таки винесуть на голосування в сесійну залу. На цьому наголошували учасники круглого столу «Здорові підлітки: які законодавчі зміни потрібні».

Серед найпоширеніших фейків — інформація про те, що нібито 14-річним підліткам дозволять робити аборти й змінювати стать без дозволу батьків та навіть братимуть у них донорські матеріали. Усе це нісенітниці, наголошує авторка законопроекту — народний депутат від фракції «Слуга народу» Лада Булах. У законопроекті, над яким продовжують працювати і який, за її словами, поки що є тільки «живим текстом», немає жодного слова про зміну статі чи дозвіл робити аборти. Ще одна зі «страшилок» стосується того, що нібито батьків позбавляють можливості лікувати свою дитину від наркоманії чи алкогольної залежності. У нашій країні примусове лікування заборонене в принципі, наголошує Л. Булах, а відтак цікавиться: як можна позбавити того, чого і так немає. «Я намагаюся створити можливість отримати консультацію від сімейного лікаря, або й нарколога, для підлітка, в якого, можливо, вже є проблеми з цим, — каже вона. — Ми не можемо засунути голову в пісок і робити вигляд, що до 18 років наші діти ніколи в житті не спробують сигарет, наркотиків чи в них не можуть з’явитися статеві стосунки. Мені немає за що вибачатися, тому що я хочу, щоб наші діти були здорові».

Коментар для «Голосу України» народного депутата від фракції «Слуга народу» Лади БУЛАХ:

— З огляду на земельне законодавство питання, пов’язані з правами підлітків, відкладено на деякий час. Але ще тиждень-два і ми почнемо працювати в звичайному темпі. Зміни, які стосуються прав підлітків, пройшли стандартний етап життя законопроекту. У Комітеті з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування ми працювали над ним спільно з фахівцями МОЗ. Я відстоювала ці ініціативи під час розгляду на комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики. І мої колеги погодилися з тим, що проблема справді існує. Визнаю, що цей документ справді фрагментарний, тож розумію ухвалене рішення про те, що його необхідно розширити. Але мета буде та само — переглянути можливості доступу до інформації про стан власного здоров’я в людей від 14 років. Першу зустріч для обговорення цього питання за-
плановано в комітеті орієнтовно на 11 березня.

Питання прав і можливостей для підлітків не порушувалося Верховною Радою навіть не знаю вже скільки каденцій. Може, моя гіпотеза і хибна, але це не електорат, ці молоді люди не голосують і не дають рейтингів.

Усвідомлюю, що в житті не потрапила б до Верховної Ради, якби не було нашої нової політичної сили. Я не представник політичних еліт чи економічних кланів. Я прийшла вирішувати, можливо, не популярні, але на-зрілі потреби, і використаю максимально цю можливість.