На знімку: в центрі (справа наліво) голова РОДА Віталій Коваль та голова Сарненської РДА Олександр Кохан.

Ми вже повідомляли про те, що мешканці села Вири, що у Сарненському районі на Рівненщині, не пускають своїх дітей у ветху школу (її побудували у 1935 році, тут грибок, частину добудували у 80-ті роки). 
Справедливо вважають, що їхні діти заслуговують на кращі умови навчання. Школа тісна, навчання у дві з половиною зміни, бо розрахований заклад на 220 учнів, а фактично навчається 600 — ще з Гранітного сюди діти ходять.

Батьки налаштовані рішуче, оскільки втомилися від обіцянок влади (вони даються ще з 1992 року) побудувати у цьому поліському багатодітному, обпаленому Чорнобилем, селі нову школу. Селяни вже навіть проектно-кошторисну документацію виготовили, у 2019-му її скоригували, а під школу все не дають фінансування. Тож у такий радикальний спосіб відреагували люди на незадовільні умови навчання дітей.

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль відреагував — прийняв у себе голову Вирівської ОТГ Володимира Жука, голову Сарненської РДА Олександра Кохана. Поставив умову: діти повинні вчитися, а вже дорослі працюватимуть над розв’язанням проблеми. Однак зневірені мешканці Вирів все ж хотіли почути про перспективи будівництва нової школи з вуст голови РОДА Віталія Коваля і запросили його до себе у село. Керівник області 26 лютого побував там, зустрівся з мешканцями.

Розмова була важкою, так само важко було переконати людей заспокоїтись, відправити дітей у школу і почати розв’язувати проблему.

— Домовилися з громадою, що у четвер, 27 лютого, діти підуть до школи. А у п’ятницю голова Вирівської ОТГ Володимир Жук, представники громади, яких делегують люди, приїдуть у Рівненську ОДА, де відбудеться засідання робочої групи з будівництва нової школи у Вирах, — розповідає голова Сарненської РДА Олександр Кохан, який теж був присутній на зустрічі з мешканцями Вирів. — Робоча група до кінця березня скоригує проект школи, яку планують будувати по чергах. Спочатку першу, потім і другу, поступово переводячи дітей у нові приміщення. За травень потрібно провести тендер, щоб визначити того, хто її будуватиме. Першу чергу планують почати з червня, щоб ефективно використати літні місяці. Поки що у громади є вільні 10 мільйонів гривень. Детальніший алгоритм дій намітимо на засіданні робочої групи у п’ятницю.

— Проект зведення Вирівської школи подаємо на ДФРР на 2021 рік, щоб уже наступного року долучити державні кошти, адже будівництво дороге — 137 мільйонів гривень, — уточнив голова РОДА Віталій Коваль.

До речі, проблема «тісних» шкіл актуальна і для інших багатодітних поліських сіл Рівненщини.

Рівне.

Фото Олександра ПОЛІЩУКА.