Ситуація з коронавірусом у світі змусила задуматися всі країни, зокрема і нашу. Та особливу настороженість в Україні викликала інформація, що надходить з європейських країн, надто Італії, адже тут працює дуже багато наших співгромадян. В Україні жодного випадку зараження не зафіксовано, утім, чи не в кожній області вирішили посилити заходи безпеки, а також розпочати підготовку на випадок, якщо недуга таки не омине нашу країну.

У Києві приготували бокси в інфекційних відділеннях, щоб приймати людей на карантин і лікування у разі розповсюдження коронавірусу. Про це повідомив очільник столиці Віталій Кличко. Він наголосив, що ані в Києві, ані в країні загалом випадків зараження немає, однак варто бути готовим до цього.

У Франківську тимчасовий виконувач обов’язків голови облдержадміністрації Віталій Федорів у складі протиепідемічної комісії ознайомився із роботою обласної клінічної інфекційної лікарні. Головний лікар закладу Роман Остяк доповів про стан готовності до протидії гострій респіраторній хворобі, спричиненій коронавірусом COVID-19.

У разі загрози в лікарні облаштовані сім мельцерівських боксів. Це приміщення з окремим входом із тамбуром і внутрішнім шлюзом, куди пацієнт потрапляє після санобробки в приймальному відділенні. Шість палат реанімаційного відділення забезпечені необхідним медичним обладнанням. Для його обслуговування — штат реаніматологів, епідеміологів та інфекціоністів. У лікарні є також спеціально обладнані одно-, дво- та тримісні палати.

Тим часом у Міжнародному аеропорту «Івано-Франківськ» фахівці обласного лабораторного центру МОЗ здійснюють санітарно-епідеміологічний контроль, повідомляє наш кореспондент Людмила СТРАЖНИК.

***

Особливий режим безпеки і в міжнародному аеропорту «Львів», а в місті запроваджено комплекс заходів, які повинні мінімізувати поширення коронавірусу в Україні. Найбільшу увагу зосередили на кордоні, де наші заробітчани повертаються з Європи.

Як розповів директор обласного лабораторного центру Роман Павлів, прикордонники провели спільні навчання з медиками, де їм показали, як поводитись при виявленні вірусу. У всі пункти пропуску доставлені термометри і тут постійно чергують карети швидкої допомоги. В області сформовані дві дезінфекційні бригади, які оснащені всім необхідним. Найближчим часом буде ще закуплено 20 тис. костюмів біозахисту.

За словами голови ЛОДА Максима Козицького, базовим медичним закладом для лікування інфікованих коронавірусом визначена обласна інфекційна лікарня, а місцем для можливої обсервації, де перебуватимуть люди, які мали контакти з хворими, стане санаторій «Немирів» у Яворівському районі.

У львівських школах, лікарнях, адміністративних будівлях, у місцях масового скупчення людей почали встановлювати антисептики для рук. Місто буде забезпечене всім необхідним для дезінфекції автомобільного та електричного транспорту.

«Ми почали закуповувати такі системи для всіх комунальних підприємств, де є великі потоки людей — це центри надання адміністративних послуг, театри, музеї. Прохання: щоб долучились офісні центри та магазини. Нам потрібно сконтактувати з містами-партнерами з інших країн», — заявив міський голова Львова Андрій Садовий і наголосив, що питання інформаційної безпеки нині дуже важливе, цитує очільника Львова наш власкор Богдан КУШНІР.

***

Готові до боротьби з вірусом і на Хмельниччині. Тут лікарі і місцева влада пильно стежать за ситуацією і роблять усе можливе, щоб інфекція не заскочила зненацька. Обласний медзаклад, що є провідним у лікуванні інфекційних хвороб, готовий прийняти до півтори сотні хворих, має понад півтора десятка боксів та реанімацію. Для медиків розроблені спеціальні алгоритми поведінки, проведено практичні тренування тощо.

Область розраховує також на допомогу із державного резерву у вигляді двох апаратів штучної вентиляції легенів та 285 тисяч медичних масок, котрі повинні надійти найближчим часом. Голова ОДА Дмитро Габінет перевірив готовність обласної інфекційної лікарні і доручив керівникам на місцях також особисто пересвідчитись у готовності закладів та працівників, розповідає хмельницький кореспондент «Голосу України» Ірина КОЗАК.

***

У Житомирі, за словами начальника управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації Миколи Суслика, визначили дві бригади екстреної медичної допомоги, які виїжджатимуть на виклики у разі підозри на COVID-19 та госпіталізуватимуть хворих у боксовані палати, після чого проводитиметься комплекс лабораторних обстежень для підтвердження чи зняття відповідного діагнозу. Найближчим часом в область надійде 30 тест-систем для діагностики коронавірусу.

Заступниця голови ОДА Наталія Остапченко наголосила, що за рішенням комісії з ТЕБ та НС з резервного фонду будуть придбані індивідуальні засоби захисту та спеціальні костюми для медичних працівників, тому всі медичні заклади області мають надати інформацію про свої потреби у засобах захисту.

Микола Суслик повідомив, що загалом в області у 16 інфекційних відділеннях є 78 боксованих палат і 240 ліжок, де можна ізолювати пацієнтів. Він також зазначив, що найближчим часом проводитимуться тренінги, виїзди до лікарень та навчання з евакуації пацієнтів, інформує наш власкор Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

***

На Сумщині поінформували, що двоє іноземних студентів погодились на добровільну обсервацію, хоч перед цим успішно пройшли медобстеження за кордоном. Частину студентів з Китаю перевели на дистанційну форму навчання, а решта поки що не повернулись після канікул до Сум і чекають повної нормалізації ситуації.

У регіоні також визначили опорні медзаклади, де прийматимуть гіпотетичних пацієнтів з підозрою на наявність коронавірусної інфекції. Заступник голови ОДА Іван Боршош наголошує: всі заходи, які здійснюються, мають превентивний характер, цитує чиновника власкор Володимир ЧЕРНОВ.

Фото Хмельницької ОДА.