Святкові заходи розпочалися напередодні у міському Палаці культури, де пройшов обласний конкурс декламаторів її творів. А наступного дня на площі Лесі Українки зібралися представники міської влади, творчої інтелігенції та громадськості, щоб квітами вшанувати пам’ять видатної поетеси.

Квіти лягли і до бронзового погруддя Лесі перед літературно-меморіальним музеєм у Новограді-Волинському. Потім почалося театралізоване дійство «Дорогою Лесиного дитинства» — своєрідна подорож у звягельський період життя родини Косачів у будиночку над Случчю, де народилася Леся. На традиційне літературно-музичне свято «Плеяда паростків Лесиного краю» завітали в. о. міського голови, голова оргкомітету Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела» Оксана Гвозденко, начальник відділу культури і туризму міськради Лариса Заєць, голова Спілки письменників Житомирщини Світлана Гресь, директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов, а також численні шанувальники Лесиного слова.

У день народження поетеси у Лесиній світлиці лунали вірші та пісні у виконанні дитячого фольклорного ансамблю «Мальва», ансамблю народної пісні «Цвіте терен», аматорського фольклорного ансамблю «Ордана» та інших учасників «Плеяди» (на знімку).

А в одній з кімнат музею, на тлі діорами до «Лісової пісні», житомирський центр танцю «Аванте» виконав фрагменти балету Михайла Скорульського за мотивами цієї драми-феєрії. За словами керівника колективу, балетмейстера Інни Бурдейної, такою творчою поїздкою на батьківщину поетеси преміювали найталановитіших його учасників.

Не обійшлося цього дня і без подарунків для музею. Зокрема, Ванда Чайківська передала Лесиній оселі колекцію картин майстра народної творчості Олексія Макаренка за мотивами «Лісової пісні». Від Оксани Гвозденко музей отримав книгу «Дві долі — одна філософія життя» Світлани Лелях-Бегутової — письменниці, скульпторки та винахідниці з Нетішина Хмельницької області. А малинчанка Ірина Дорошенко, про «зернові» картини котрої вже розповідав «Голос України», подарувала музею незвичайний портрет Лесі Українки з природних матеріалів.

Працівники музею нагадали, що з цього дня почався відлік часу до півторастолітнього ювілею поетеси. У Новограді-Волинському сподіваються, що до цієї дати знайдуться кошти на реконструкцію музею та розширення його площі, а також на ремонт і заміну експозицій, які не оновлювалися понад 20 років.

Фото зі сторінки Новоград-Волинської міськради у Фейсбуці.