У ніч на 28 лютого урядова армія Башара Асада за підтримки російської авіації завдала кількох нищівних ударів по позиціях турецьких військ. За офіційним даними міністерства національної оборони Туреччини, в результаті обстрілів загинуло 33 військовослужбовці. 

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар в інтерв’ю телеканалу ТРТ заявив, що російському командуванню заздалегідь було повідомлено про розташування турецьких військ в Ідлібі. «Атаки на наші позиції відбулися, не-зважаючи на обмін даними координат з Росією. Вони завдавали ударів навіть по машинах швидкої допомоги», — повідомив міністр.

У відповідь Росія виправдовується тим, що ціллю їхніх винищувачів були формування, які сирійська влада вважає терористами, а турецька — своїми союзниками. І поклали провину за загибель солдатів на керівництво турецьких збройних сил. На думку російської сторони, воно повинне відповідати за те, що під обстріл сирійської армії потрапили турецькі військові, які опинилися в безпосередній близькості від бандформувань терористів.

У п’ятницю віце-президент Туреччини Фуат Октай заявив: «Глава терористичної держави Асад, який ввійде в історію як воєнний злочинець, і сили режиму дорого за-платять за цей підлий напад. Я висловлюю співчуття нашому народу в зв’язку із загибеллю наших військових, що перебували в Ідлібі для забезпечення безпеки нашого кордону, і бажаю якнайшвидшого видужання пораненим. Це результат підлого нападу на наші позиції».

Керівник управління по зв’язках із громадськістю при адміністрації президента Фахреттін Алтун виступив зі спеціальною заявою у зв’язку із загибеллю 33 військовослужбовців в Ідлібі. Він заявив, що Туреччина продовжить свою діяльність у Сирії доти, поки «не переламає руки, що тягнуться до турецького прапора». І додав, що влада країни ухвалила рішення дати потужну відповідь незаконному режиму, який спрямував свою зброю проти наших солдатів. «Наші сили ведуть вогонь по всіх відомих об’єктах режиму. Обстріл буде продовжено», — наголосив Фахреттін Алтун.

Інформаційне агентство «Анадолу» повідомило, що турецька армія всю ніч обстрілювала позиції сил Башара Асада в Ідлібі. Вогнем у відповідь, за даними «Анадолу», до ранку п’ятниці було нейтралізовано майже дві тисячі солдатів режиму Асада, з ладу виведено 55 танків, три вертольоти, 18 одиниць бронетехніки і 29 гаубиць, а також знищено шість складів з боєприпасами та сім мінометів військ «дамаського режиму».

У Стамбулі біля Генерального консульства РФ відбулася акція протесту проти підлих дій Росії в Ідлібі. А в Анкарі було посилено охорону посольства країни-агресора. З Москви лунають неприкриті погрози на адресу Туреччини і її лідера, якого обвинувачують у зрадництві союзницьких відносин з Росією. Ердогану нагадують, що Росія має величезний досвід з примусу до миру. 

В зв’язку з цими погрозами турецька влада навіть звернулися по допомогу до НАТО.