Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, голова Донецької ОДА Павло Кириленко і віце-прем’єр-міністр України — міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль під час брифінгу, присвяченого засіданню Ради розвитку громад і територій.

Обговорення змін до Конституції України стосовно децентралізації відбулося на засіданні Ради розвитку громад і територій при Донецькій облдержадміністрації. У заході, що пройшов у Краматорську, взяли участь віце-прем’єр-міністр України — міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, народні депутати України, представники органів місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства.

За словами віце-прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, показовим є початок обговорення змін до Конституції на місцевому рівні саме в Донецькій та Луганській областях. «В Україні триває велике суспільне обговорення завершення першого етапу реформи децентралізації. Надзвичайно важливо врахувати думку керівників місцевого самоврядування в тій частині, де мають бути зміни в Основному Законі. Критично важливо отримати якісний результат адміністративно-територіальної реформи, і якість полягає у комфорті для кожного громадянина України», — на цьому наголосив під час перебування у Краматорську віце-прем’єр-міністр України — міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль.

За його словами, реформа децентралізації дає змогу сформувати в Україні приблизно 1400 спроможних повноцінних громад, які матимуть відповідні повноваження.

«Це відповідає законодавству України та бажанням українського народу. За даними соціологічних досліджень, реформу децентралізації підтримують 80% мешканців України. Тому, в першу чергу, ми маємо дотримати інтерес українців і держави, виконати законодавство України», — наголосив Денис Шмигаль.

Окрім цього, на засіданні Ради розвитку громад і територій йшлося про впровадження реформи децентралізації з урахуванням Мінських угод, проведення виборів на тимчасово окупованих територіях та відновлення інфраструктури на Донбасі.

«Першочергове питання по Донбасу — це повернення миру та контролю над державним кордоном України і вже після цього можна говорити про те, як розвиватимуться події», — наголошувалося на засіданні Ради розвитку громад і територій.

Учасники заходу в Краматорську акцентували увагу на важливій ролі реформи децентралізації у подальшому розвитку країни.

«Для того, щоб реформа децентралізації мала позитивний результат, усі мають дотримуватися чинного законодавства. Сьогодні маємо чітко визначити так звані червоні лінії — ті виклики, що можуть постати після завершення реформи перед органами місцевого самоврядування. Щоб їх уникнути, усі мають пам’ятати про власну відповідальність та неухильно виконувати закони, що регламентують діяльність ОТГ», — сказав голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

Впродовж обговорення народні депутати України, керівники міст, об’єднаних територіальних громад, військово-цивільних адміністрацій також висловили власні думки щодо внесення змін до Конституції.

Наступним етапом обговорення стануть збір, обробка та систематизація пропозицій від органів місцевого самоврядування та громадських організацій, які опікуються питаннями розвитку міст та територій.

Донецька область.

Довідково

Перспективним планом формування територій громад Донецької області передбачено утворити 46 об’єднаних територіальних громад: 25 — міських, 12 — селищних, 9 — сільських громад. На території Донеччини створено 13 ОТГ. Пройшли перші вибори в 11 ОТГ — Лиманській, Соледарській, Миколаївській, Сіверській міській, Черкаській, Олександрівській селищних ОТГ та Іллінівській, Шахівській, Званівській, Андріївській та Криворізькій сільських громадах. Дві ОТГ — Бахмутська та Вугледарська — були створені в рамках добровільного приєднання територіальних громад до територіальної громади міста обласного значення.

Фото прес-служби Донецької ОДА.