Постраждали восьмеро поліцейських та депутатів, які стали на захист будівлі, їх доставлено до лікарні з різними травмами. Трьох правоохоронців госпіталізовано. Є також постраждалі серед нападників.

На брифінгу в обласному управлінні поліції Вінниччини її керівник Юрій Педос повідомив, що затримано 20 правопорушників у процесуальному порядку. За його словами, серед них — лідери громадських об’єднань «Едельвейс» та «Національні дружини».

— До приміщення Жмеринської міськради, де відбувалася сесія, увірвалися приблизно 30 молодиків віком від 17 до 35 років, — розповів Юрій Педос. — Виламали двері, розбили вікна (на знімку), розпилили газ, закидали приміщення петардами.

Кримінальне провадження відкрито за двома статтями Кримінального кодексу України — «Хуліганство» та «Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу». За названі правопорушення передбачено покарання — позбавлення волі на строк до семи років. Досудове розслідування здійснює слідче управління обласної поліції.

— На нашу думку, мотиви розбою пов’язані із сесією міськради, де розглядали питання про недовіру виконувачу обов’язків міського голови, — уточнив Юрій Педос. — Однак остаточну версію буде встановлено під час розслідування. Зокрема, з’ясуємо, хто саме спрямував молодиків з Вінниці до Жмеринки.

На сайті Вінницької ГО «Національні дружини» повідомляється, що їх акція у Жмеринці була мирна і спрямована проти в.о. міського голови через «його відомі кримінальні методи ведення справ».

Про «мирну» акцію також заявив колишній міський голова Жмеринки Віктор Жеребнюк. Її він озвучив на одному з міських сайтів Жмеринки.

Однак відеокадри розбійного нападу, що їх оприлюднено на сайті ЖмеринкаСіті, нагадують справжнє побоїще. Розбиті голови, сліди крові на підлозі у приміщенні міськради, звуки від вибухів петард, димова завіса, автомобілі «швидкої», до яких медики переносять закривавлених постраждалих...

Перед тим бачимо фрагмент із сесійної зали. Пропозиція одного з депутатів — оголосити недовіру в.о. міського голови Жмеринки секретарю міськради Юрію Світлаку — не знайшла підтримки серед депутатського корпусу.

Одразу після цього й розпочався напад на приміщення групи молодиків.

Вінницька область.

Фото з сайту Головного управління Національної поліції у Вінницькій області.