Нарада з питань реалізації наступного етапу медичної реформи та підготовки закладів охорони здоров’я до укладення договорів із НСЗУ у рамках впровадження програми медичних гарантій, яка запрацює у повному обсязі з 1 квітня 2020 року, відбулася у Житомирі. У заході взяли участь заступник міністра охорони здоров’я України Дмитро Коваль, директор Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Володимир Пляцек, представники проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», голови ОДА та обласної ради, керівники закладів охорони здоров’я, представники місцевої влади та громадських організацій.

Учасників наради поінформували про подальші кроки у трансформації фінансування медичної галузі в Україні, зокрема, про новий порядок реєстрації медичних закладів і процедуру подання заяв на укладання договорів із НСЗУ, а також нову модель оплати послуг у рамках програми медичних гарантій.

Зокрема, Володимир Пляцек підкреслив, що медичні заклади мали подати заяви на укладення договорів із НСЗУ про медичне обслуговування населення до 28 лютого поточного року, і пояснив, що фактично НСЗУ закуповуватиме послуги у закладах охорони здоров’я усіх рівнів надання медичної допомоги та оплачуватиме їх за договором. Таким чином, що більше заклад надаватиме послуг, то більше фінансування він отримуватиме. Оскільки до програми медичних гарантій увійшли первинна медична допомога, екстрена медична допомога, спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога, медична реабілітація та паліативна допомога, то фінансування відбуватиметься відповідно до пакетів медичних послуг, що обиратиме медичний заклад.

Дмитро Коваль наголосив, що мета другого етапу медичної реформи — надати якісну медичну допомогу більшій кількості населення країни і наблизити заклади другого рівня надання медичної допомоги до людей. «Людину потрібно привезти у відділення, яке зможе надати якісну кваліфіковану медичну допомогу в екстреній ситуації. Саме про такі відділення нині і йдеться, і їх назвали опорними. Основним критерієм для опорних лікарень є досяжність протягом шістдесяти хвилин», — зазначив він і додав, що уряд зараз обговорює питання приведення доріг, що ведуть до опорних лікарень, до належного стану, щоб забезпечити своєчасний порятунок життя людей.

Дмитро Коваль також підкреслив, що жодну лікарню під час реформи не має бути закрито, і всі лікарні можуть законтрактуватися з НСЗУ незалежно від того, чи вони включені у перелік опорних закладів охорони здоров’я.
Водночас голова ОДА Віталій Бунечко запевнив, що після консультацій із МОЗ та урядом порушуватиметься питання про розширення мережі опорних лікарень у регіоні, зокрема, про включення до переліку опорних закладів Житомирської лікарні № 2 ім. В. П. Павлусенка, а також Олевської центральної, Малинської міської та Чуднівської центральної районної лікарень.

Учасники наради резюмували, що Житомирщина однією з перших включилася в процес реформування і має збалансовану медичну систему. Загальна готовність спеціалізованих медичних закладів регіону за усіма показниками до контрактування із НСЗУ становить 90,55%. Від початку оголошення прийому пропозицій про укладення договорів про обслуговування населення за програмою медичних гарантій у 2020 році 50 спеціалізованих медичних закладів Житомирської області подали до НСЗУ 299 пропозицій про обслуговування населення за різними групами послуг.

Житомир.