Як повідомляє Рівненський регіо-нальний офіс Програми «U-LEAD з Європою», також бездотаційною залишається Клесівська ОТГ. Три громади — Вараська, Клеванська та Крупецька — є реверсними, тобто частину своїх грошей передають до державного бюджету. Решта 28 громад, з тих, що мають прямі міжбюджетні відносини, отримують з державного бюджету базову дотацію.

Найбільший показник надходження власних доходів на одного мешканця у Вараській ОТГ — 9,8 тис. грн; Клеванській ОТГ — 6,8 тис. грн; Привільненській — 6,5 тис. грн. Таких результатів вдалося досягти завдяки надходженням від податку на доходи фізичних осіб, а також підвищенню якості адміністрування платежів.

Зокрема, в 1,5 разу зросли торік порівняно з 2018-м власні надходження в Локницькій ОТГ завдяки зростанню надходжень плати за землю, яка збільшилася майже втричі. Також значно зросли надходження від плати за землю в Немовицькій та Миляцькій ОТГ.

За надходженнями ПДФО лідирує Підлозцівська ОТГ — у 2019 році вона збільшила цей показник в 1,7 разу, а Малолюбашанська та Привільненська ОТГ — майже в 1,4 разу.

Найбільше — понад 50 відсотків — місцевих податків та зборів у власних доходах місцевого бюджету в Локницькій, Боремельській, Повчанській і Тараканівській ОТГ. Цей показник теж характеризує фінансову самодостатність громад.

Рівне.