Ми вже повідомляли про те, що батьки учнів школи у селі Вири Сарненського району на Рівненщині, щоб привернути увагу влади до необхідності побудувати нову школу, не пустили дітей на навчання. Школа у Вирах стара (один корпус побудований ще 1935 року, там грибок), тісна: розрахована на 220 учнівських місць, але навчається 600 учнів не лише з Вирів, а й із Гранітного. Таке тривало кілька днів, допоки у село не виїхав голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. Тоді домовились із людьми: вони пускають дітей у четвер в школу, а в п’ятницю, 28 лютого, відбудеться засідання робочої групи у Рівненській ОДА з питань будівництва нової школи.

Обидві сторони поки дотримуються домовленостей: діти пішли у школу, а робоча група на своєму першому засіданні обговорила актуальну для поліського села Вири проблему.

До речі, Вирівська громада має проектно-кошторисну документацію на будівництво школи. Виготовлену ще 2012 року, вона коригувалась у 2018-му, у 2019-му пройшла експертизу, але фінансування під неї не дали. Але цей проект не розв’язує проблеми з учнівськими місцями, бо розрахований лише на 360 місць, тоді як зараз у закладі навчається вже 600 учнів. Тож він може розглядатися як один з варіантів розв’язання проблеми за схемою: один з діючих корпусів (побудований у 80-ті роки) плюс добудова школи. Але проект добудови теж потрібно відкоригувати відповідно до цін 2020 року. За першого варіанту у корпусі 80-х років на 240 місць можна було б розмістити школу I ступеня, у новому — II-III ступенів.

Однак тут є одне але: допоки закінчать добудову (а на це потрібно приблизно два роки), школа стане «тісною», оскільки у Вирах висока народжуваність.

Другий варіант. Департамент будівництва розробляє кілька варіантів проектів нової школи, громада вибере, який її влаштовує. І після цього буде запущений механізм будівництва нового навчального закладу у цьому поліському селі.

Проте і тут є одне але: школа має бути не дев’ятирічка, а повноцінна одинадцятирічка. Бо навряд чи батьки погодяться на те, щоб довозити дітей на навчання в інші населені пункти. Скажімо, школа у Ясногірці за шість кілометрів від Вирів, але й вона переповнена — навчання у дві зміни. До Сарн від Вирів 30 кілометрів — далекувато для щоденного довезення старшокласників.

Паралельно розглянули варіант модульних класів, аби збільшити кількість приміщень для учнів до 1 вересня 2020 року. З цією метою від Рівненської ОДА спрямують офіційне звернення в Сарненський район, щоб виділити на це залишки освітньої субвенції у розмірі 14 млн грн.

Як повідомив голова Сарненської РДА Олександр Кохан, наступне засідання робочої групи у Рівненській ОДА призначене на 10 березня.

Фото: rivne.media