Чотири заклади профтех-освіти Рівненщини змінили формат навчання та створили сучасні освітні програми за десятьма професіями за досвідом Естонії, яка допомогла Україні в рамках проекту «Представлення досвіду Естонії для підтримки реформи професійної освіти в Україні», організаторами якого є МОН та цільова установа Innove (Естонія) за підтримки естонського уряду.

На Рівненщині участь у проекті з Естонією брали Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі, Квасилівський професійний ліцей, вище професійне училище № 22 міста Сарни та Сарненський аграрний професійний ліцей.

Освітяни обох країн напрацювали програми на компетентній основі для 10 професій, за кожним українським закладом закріплювався естонський, який вивчав стан освіти у закладі на момент початку співпраці й далі допомагав у розвитку. Для цього викладачі та директори проходили майстер-класи та семінари, а також стажування в Естонії. В межах проекту українські учасники знайомилися із новими підходами управління профтехами в умовах децентралізації, вчились працювати з модульними програмами і організовувати інтерактивні заняття для студентів різного віку.

«Зараз в Україні розпочинається масштабна реформа професійної освіти. Для втілення її ідей нам важливо використовувати і досвід наших колег за кордоном. Я дякую нашим естонським колегам за співпрацю та ресурси, які вони інвестували у розвиток українських закладів. Зі свого боку ми поширюватимемо цей досвід на інші області», — зазначив заступник міністра освіти і науки Петро Коржевський.