За їхнім твердженням, вони повірили президенту Туреччини Реджепу Ердогану, який заявив, що після загострення в сирійській провінції Ідліб почався новий наплив біженців до країни, тому турецька влада більше не перешкоджатиме їхньому просуванню до Європи.

Потім серед мігрантів поширилися чутки: грецький і болгарський кордони відкриті, й вони вільно можуть перетнути їх. Понад 13 тисяч осіб у суботу зібралися на турецькому КПП «Пазаркуле», сподіваючись вільно ввійти до Греції. Але з’ясувалося, що кордон — на замку, а на грецькому боці його охороняють не тільки службовці прикордонної поліції, а й спецчастини по боротьбі із заворушеннями. Біженці, які скупчилися на тісному п’ятачку в нейтральній зоні, намагалися штурмом перетнути межу, але були зупинені сльозогінним газом, світлошумовими гранатами й гумовими кулями. Тоді меткіші почали шукати брід у річці Марица, якою проходить кордон між Туреччиною і Грецією, або перетинати її на гумових надувних човнах. Але невдовзі і цей коридор було перекрито грецькими прикордонниками.

Біля іншого грецького КПП «Кастанес» скупчилося майже 10 тисяч біженців. Щоб уникнути його штурму, влада терміново перекинула сюди ще тисячу військовослужбовців і 400 прикордонників. Десятки тих, хто встиг прорватися на грецьку територію, заарештували, і їх судитимуть за незаконне проникнення в країну. Грецька влада стверджує, що сирійців серед них одиниці. Переважно це громадяни Афганістану, Сомалі, Лівії та інших країн Північної Африки й Близького Сходу. Зазначається, що в деяких місцях біженці закидали грецьких прикордонників гранатами зі сльозогінним газом турецького виробництва. Звідки вони в них, має з’ясувати слідство.

У ніч на понеділок протистояння біженців і грецької поліції тривало. На той час влада перекинула до КПП кілька водяних гармат, струменями яких і змогли стримати мігрантів. Повідомляється, що вони побили й пограбували двох іноземних журналістів, котрі висвітлюють події у цій зоні. Після того грецькі прикордонники розширили зону безпеки до трьох кілометрів.

Величезна тривога й у Болгарії у зв’язку зі зростаючим натиском біженців на зовнішні кордони Європейського Союзу. В понеділок прем’єр-міністр Бойко Борисов терміново вилетів до Анкари для «чоловічої розмови» з Реджепом Ердоганом. А перед цим він провів телефонні переговори з канцлерами Німеччини й Австрії, яких намагався переконати, що Туреччину не можна залишати наодинці із ситуацією, що склалася в Ідлібі, й спільними зусиллями необхідно добитися стабільності й безпеки в регіоні. Там війська Башара Асада за підтримки Росії обстрілюють не тільки турецькі пости, а й будинки мирних жителів, які почали масово залишати їх і прориватися до Туреччини.

Очікується, що у вівторок голова Європейської Ради Шарль Мішель прилетить до Греції і разом із прем’єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом об’їде грецько-турецький кордон. Щоб на місці переконатися в складності ситуації і визначити, яку допомогу може надати ЄС у стримуванні міграційного потоку.