Коронавірус СOVID-19 поширюється Німеччиною. Про перший випадок зараження тут стало відомо 25 лютого. 47-річний чоловік із західнонімецького Хайнсберга досі перебуває у критичному стані. Його дружина, в котрої теж виявлено таке захворювання, працює у дитячому садочку. Подружжя брало участь у карнавальних заходах, чимало учасників яких теж захворіли.

Нині в ФРН кількість тих, хто заразився вірусом, сягнула 79 осіб, серед них — четверо дітей. Скількох людей накриє хвиля інфекції, ніхто прогнозувати не береться: ситуація погіршується, незважаючи на те, що уряд країни утримує її під контролем

Яких заходів для подолання можливої епідемії вживає німецька влада? Судячи з матеріалів ЗМІ, претензій до неї немає, принаймні поки що. Цього вдалося досягти завдяки гласності стосовно всього, що відбувається. Адже кризовий штаб за участі МВС, міністерства охорони здоров’я щоденно проводить прес-конференції, на яких представники також інших відомств, фахівці у галузі вірусології, зокрема Інституту Роберта Коха, повідомляють про те, що зроблено і робиться для подолання інфекції. Ідеться передусім про захист населення. На одній з них глава МВС Хорст Зеехофер підтвердив слова міністра охорони здоров’я Єнса Шпана про те, що країна перебуває на початку епідемії. А це означає, зазначив він, що буде й тенденція до збільшення кількості випадків зараження.

Тож до цього передусім повинні бути готові медики —  і не лише мати все необхідне для, власне, лікування, а й володіти актуальною інформацією. Тому міністерство охорони здоров’я налагодило її надходження до співробітників 170 тисяч приватних практик, 20 тисяч аптек, понад 2 тисяч лікарень і 14 тисяч закладів з догляду за хворими та немічними людьми по всій Німеччині.

Утім, що можуть і що зобов’язані робити в разі спалаху інфекційних захворювань відповідальні за це органи, визначає федеральний закон про захист від інфекційних захворювань. Це означає, що на практиці заходи захисту від загроз здоров’ю у надзвичайних ситуаціях визначають уряди федеральних земель. Кожна з них має власний план дій у разі епідемії чи пандемії. Але всі вони дотримуються правила: якщо спалах інфекції можна подолати традиційними засобами, то надзвичайну ситуацію не оголошують.

Але «не надзвичайна» ситуація така, що не встигає влада повідомити про кількість тих, хто заразився, як ці дані застарівають. Тому лікарі радять громадянам самим бути уважнішими: уникати скупчень людей, відмовитися від відвідування різноманітних культурно-мистецьких та інших заходів, за можливості перейти на домашній карантин, дотримуватися правил гігієни, зокрема частіше ретельно мити руки, що надзвичайно важливо. Тож традиційне у Німеччині ручкання у будь-яких випадках слід бодай тимчасово скасувати…

Утім, і керівники федеральних земель, і громадяни відповідально ставляться до проблеми з вірусом. У регіонах, де виявлено інфікованих, закрито на карантин школи й дитячі садочки, скасовано всі масові заходи — і не тільки місцевого значення.

Приміром, через загострення ситуації з коронавірусом організатори одного з найбільших у світі туристичних ярмарків відмовилися від його проведення. А в ньому мали взяти участь понад 10 тисяч фірм, котрі займаються туристичним бізнесом, та відвідати понад 160 тисяч фахівців і гостей. Авіакомпанія «Люфтганза» повідомила про значне скорочення польотів до регіональних аеропортів, а чимало міст скасували карнавальні заходи.

Також учені Інституту Роберта Коха — понад 1000 співробітників, за повідомленням його глави Лотара Вілера, вже впродовж кількох тижнів поспіль — сім днів на тиждень, працюючи в дві зміни, шукають вакцину від цього підступного вірусу, обмінюються думками з представниками міністерств і відомств, задіяних у подоланні коронавірусу, дають рекомендації у боротьбі з його поширенням, яке,  вважають вони, воно може уповільнитися з приходом весни та підвищенням температури повітря, оскільки віруси довше зберігаються на холоді.

Тим часом чимало німецьких пересічних громадян, готуючись до епідемії, діють за принципом: «На владу надійся, але й сам не лови гав!» Люди кинулися до торговельних закладів запасатися продуктами харчування, водою у пляшках, дезінфекційними засобами. Усупереч мало не безкінечним запевненням владних органів, що система забезпечення ними не спричинить дефіциту, а в разі навіть карантину спрацюють служби доставки. Але, здається, у цьому питанні, що «наші», що «німці»  однаковісінькі: біжать скуповувати «гречку»…

Берлін.