На порядку денному переговорів глав МЗС були питання українсько-шведського двостороннього співробітництва, яке під час прес-конференції обидва міністри оцінили як дуже якісне. Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко зауважив, що наші країни об’єднують чудові політичні та економічні відносини. На жаль, об’єднують і трагедії, а саме збиття в Ірані літака МАУ, в результаті якого загинули громадяни п’яти країн, в тому числі й Швеції.

За словами пані Анн Лінде (на знімку) однією з головних тем під час бесіди стали також російська агресія на сході України і незаконна анексія Криму, які є грубим порушенням міжнародного права, про що не можна забувати.

З огляду на те, що наступного року Королівство Швеція головуватиме в ОБСЄ, міністри обговорили нинішню ситуацію на Донбасі, Мінський процес, а також питання, в яких Швеція могла би допомогти в рамках головування. Анн Лінде заявила журналістам, що Швеція вітає намагання Президента Володимира Зеленського охопити увагою цивільне населення по обидва боки розмежувальної лінії. «Ми вважаємо це дуже важливою ініціативою для того, щоб зменшити страждання людей. Швеція готова разом з міжнародною спільнотою допомогти в цьому Україні», — сказала пані міністр і запевнила, що Україна залишатиметься першим пунктом у головуванні Швеції в ОБСЄ.

Вадим Пристайко (на знімку) зауважив, що під час відвідання 3 березня Донбасу Анн Лінде зможе поспілкуватися з простими людьми і зрозуміти, що таке насправді російська агресія.

Також під час прес-конференції Вадим Пристайко поцікавився: коли ж нарешті в Україну зайде IKEA? На це Анн Лінде відповіла, що уряд не може вказувати приватному бізнесу, і зауважила, що шведські компанії дуже чутливі до прозорого і зрозумілого законодавства. Тому активність шведських компаній на українському ринку залежить від антикорупційної політики України. «Ми знаємо, що дуже активно впроваджуються антикорупційні реформи. Ми високо цінуємо це», — сказала вона.

Фото зі сторінки МЗС України в Твіттері.