Біля села Зайці неподалік Чернігова — археологічна пам’ятка, розташована приблизно на 46 гектарах. Історики вважають, що поселення належить до доби бронзи та Русі. А прокуратура переконана: вартість пам’ятки сягає двох мільярдів гривень. Тож і оштрафувала фермера Сергія Яковенка за самовільне зайняття та розорювання пам’ятки.

Загалом він орендує майже тисячу гектарів державної землі та паїв людей. Але захотілося більше. Фермер посіяв озимину. Як пояснює прес-секретарка обласної прокуратури Тетяна Похілько, документів у нього на обробіток землі, де пам’ятка археології, не було. Орали на око...

Багатошарове поселення відкрито ще в середині 1980-х років і досі не досліджено. Мовляв, для цього немає коштів — біля села Зайці загалом сім таких територій. Тож і лежать скарби наших предків під облогуючою землею.

Щоправда, місцеві селяни на це не зважають і, якщо вважають за потрібне, обробляють землю, де хочеться. Власне, а звідки їм знати межі охоронюваної пам’ятки? Та й  як же вони охороняються? Методом штрафування фермера?

Сам же фермер нарікає, що жодних позначок біля історико-археологічної пам’ятки немає. Проте 300 тисяч штрафу йому довелося сплатити.

Чернігівська область.