Найбільше часу гості провели у Сумському обласному центрі Служби крові. СОЦСК — єдине в Україні підприємство галузі, сертифіковане за міжнародною системою GMP. Абревіатура читається як «належна виробнича практика». Для фармацевтів це означає: підприємство здобуло міжнародне визнання завдяки високоякісній та безпечній продукції, яку виготовляє.

Приємний виняток із правил

Очолював делегацію президент компанії Biopharma Костянтин Єфименко.

— Сумський обласний центр Служби крові став першим в Україні, де ми створили плазмоцентр, — поділився він. — СОЦСК має найсучасніше обладнання та використовує найбільш передові технології. Кожен донор тут ретельно обстежується, а 100% зданої крові лейкофільтрується. У Сумському центрі щороку здійснюється 25% безплатних донацій, завдяки чому ми повністю забезпечуємо місто та область доступними і якісними компонентами крові. Замінити їх навіть за умов сучасного науково-технічного прогресу нічим.

Згідно з даними міжнародних експертних організацій, майже 2 млн українців сьогодні можуть жити із вірусом гепатиту С у крові, а 240 тисяч — із ВІЧ. Останнє число щороку збільшується на 17 тисяч. Через такі дуже високі ризики Україна щороку імпортує препаратів крові на 1 млрд грн. Але Сум ця небезпека, можна сказати, не стосується. Центр Служби крові на благодійних засадах постачає препарати до онкогематологічного відділення обласної дитячої лікарні, і за останні 7 років там не було зафіксовано жодного випадку зараження малолітніх пацієнтів небезпечними вірусами.

Костянтин Єфименко каже: на жаль, такий результат в Україні — це не правило, а виняток із правил. 90% колишніх станцій переливання крові радянських часів мало змінились і всередині, і зовні. Вони не тестують плазму та компоненти крові ні на ВІЛ, ні на вірусний гепатит, а коли й роблять це, застосовують дідівський спосіб, до точності якого у фахівців є чимало запитань. На відміну від Сум, у більшості українських регіонів донори крові виявляються «разовими» — їх залучають у випадках, коли хтось із родичів, друзів або знайомих потрапляє у біду.

Досвід потребує поширення

Гості прибули до Сум, щоб знайти механізм розповсюдження передового досвіду на інші регіони України. Сьогодні не можна казати, що роботу доводиться починати з нуля: у державі вже працює три сучасні плазмоцентри — окрім Сум, ще й у Харкові та Дніпрі, а четвертий через кілька тижнів відкриють у Черкасах. У ці проекти Biopharma інвестувала 11,5 млн дол., з яких 3,5 млн витратили на Сумський обласний центр Служби крові. Останній нині «диктує моду» не лише в Україні, а на всьому східноєвропейському ринку компонентів крові.

Восени минулого року Biopharma запустила у Білій Церкві високотехнологічний завод-фракціонатор, у який вклали 75 млн дол. На цьому підприємстві виготовляють альбуміни, імуноглобуліни та інші препарати — зокрема і «8-й фактор», який застосовують для пришвидшення згортання крові у хворих на гемофілію. Останній, каже головний технолог компанії Biopharma Віталій Карбовській, на заводі у Білій Церкві виготовляють лише із сумської плазми. Бо лише у СОЦСК опанували технологію шокової заморозки донорської плазми, тому вона зберігає всі характеристики, необхідні для виробництва препаратів 8-го фактору.

Служба крові чекає на реформу

У Сумах Костянтин Єфименко поспілкувався із донорами СОЦСК. Серед іншого, говорили про необхідність реформування галузі. Воно передбачене законопроектом № 2429, який у Верховній Раді України вже пройшов перше читання. Президент компанії Biopharma вважає: коли закон приймуть, він посприяє залученню інвестицій та створенню нових, високооплачуваних робочих місць — не гірших, ніж у Сумах. Вітчизняні та зарубіжні компанії, отримавши відповідні ліцензії від Міністерства охорони здоров’я, заготовлятимуть плазму крові та перероблятимуть її на території України. Закон має зняти всі бюрократичні перепони, котрі блокують розвиток такого бізнесу. Але найголовніше, що одержать «на виході» українці — їхні життя та безпека матимуть додаткові гарантії.

Костянтин Єфименко підписав благодійний сертифікат на 50 300 грн, за яким онкогематологічне відділення обласної дитячої лікарні отримає препарат «Біовен моно» (на знімку). Окрім цього, з початку нинішнього року СОЦСК надав онкохворим дітям на безоплатній основі допомогу компонентами крові на загальну суму понад 70 тис. грн.

Сумська область.

Фото: spec-kor. com. ua.