«Російська агресія спричинила трагічні руйнування та страждання. Нині спеціальна моніторингова місія ОБСЄ та її партнери, зокрема Програма розвитку ООН в Україні, здійснюють вражаючу роботу», — написала  вона в Твіттері після відвідання КПВВ. Супроводжували міністра посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг та заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок.

Делегацію зустрічали заступник голови Луганської облдержадміністрації Наталія Романенко, заступник командувача операції Об’єднаних сил, генерал-майор Андрій Ігнатьєв та голова Станично-Луганської райдержадміністрації Юрій Золкін. 

Гостям розповіли про виклики, які постали перед місцевим населенням в умовах збройної агресії. Зокрема, в Станиці Луганській місцеві жителі були позбавлені тисяч робочих місць, понад 3500 домівок пошкоджено, з них більш як 250 — повністю зруйновано. Попри успішне розведення військ, ворожі обстріли й нині лунають у населених пунктах району. Генерал-майор Андрій Ігнатьєв навів дані про використання зброї, забороненої Мінськими домовленостями.

Анн Лінде наголосила на тому, що її країна підтримує територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України. «З часів «холодної війни» російська агресія — це найбільший виклик системі європейської безпеки», — заявила вона.

Цей візит важливий і з огляду на те, що 2021 року Швеція головуватиме в ОБСЄ і міністр закордонних справ стане очільником цієї міжнародної безпекової організації.

Луганська область.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.