Під час вівторкового засідання фракції «Слуга народу» Президент Володимир Зеленський запропонував призначити віце-прем’єра — міністра розвитку громад та територій Дениса Шмигаля Прем’єр-міністром.
Тож цим було поставлено крапку в дискусіях, чи збереже свою посаду Олексій Гончарук та наскільки глибоким буде перезавантаження уряду. А вже вранці в середу відбулося засідання Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, який рекомендував парламенту задовольнити заяву прем’єра О. Гончарука про відставку.

Коментуючи ці рішення, перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко (на знімку) зазначив, що під час засідання також було представлено кандидатури на посади міністрів, до того ж на деякі позиції було запропоновано по декілька претендентів. «Підсилення досвідченими людьми спрямовано на те, щоб дати людям розуміння: це буде уряд технократів, який спокійно та виважено ухвалюватиме необхідні рішення», — сказав він та зауважив, що кандидатури до складу нового уряду пропонували Президент, фракція та сам кандидат на посаду прем’єра.

Відповідаючи на запитання щодо маркерів, на основі яких оцінюватиметься успішність чи неуспішність роботи нового уряду, О. Корнієнко зазначив, що насамперед повинен припинитися спад промисловості та мають виконуватися заплановані показники зростання валового внутрішнього продукту. «Я не кажу про 7—8 відсотків на рік, але про прогноз на рівні 4 відсотків. Також мають бути переглянуті та оптимізовані зарплати чиновників. Це дуже чутлива тема і Президент про неї казав, але уряд Гончарука, на жаль, з нею не впорався», — зазначив він, додавши, що новий уряд також має провести аудит державних підприємств та проаналізувати роботу наглядових рад, щоб розуміти, що там відбувається та яку оптимальну модель треба запропонувати. «І, звичайно, українці мають відчути ці економічні передумови у своїх кишенях та домівках», — підкреслив О. Корнієнко.

Заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук висловила думку, що нові прем’єр та уряд робитимуть більший акцент на економіці, зокрема на підтримці промисловості.

Вл. інф.