Під час зустрічі в облдержадміністрації Олексій Гетманенко, Микола Сюсько і Андрей Хорват (зліва направо).

Участь у зустрічі взяли: заступник голови ОДА Ігор Шинкарюк, керуючий справами виконавчого апарату облради Юрій Гузинець, науковці, експерти, керівники ОТГ.

Юрій Гузинець, інформує прес-служба облради, подякував партнерам із Програми «U-LEAD з Європою»: Європейському Союзу, урядам Німеччини, Польщі, Данії, Естонії, Швеції, а також Міністерству громад та територій України за допомогу в реалізації реформи адмінтерустрою на Закарпатті.

— Програма «U-LEAD з Європою» працювала в області з 2016-го по 2019 рік. Сьогодні бачимо результати її реалізації, — наголосив Ю. Гузинець та додав, що торік був для Закарпаття успішним у питанні децентралізації.

Депутати обласної ради ухвалили історичний документ — перспективний план формування територій спроможних громад Закарпатської області. Це було торік 26 вересня. Тоді це сприймалося краянами як прорив. Але попереду були нові виклики, оскільки уряд на своєму засіданні затвердив проект перспективного плану з «білими плямами». «І владі області, депутатам довелося знову відстоювати своє рішення. А тим часом уже у грудні відбулися перші вибори у дев’яти новостворених ОТГ — це більше, ніж за всі останні чотири роки», — сказав Юрій Гузинець. Він відзначив внесок у цю важливу справу науковців, експертів, представників влади та громадськості. Серед них були і представники Закарпатського офісу Програми «U-LEAD з Європою». Вони проводили регулярні консультації з місцевими громадами, семінари, закордонні виїзди для запозичення досвіду, зустрічі із дипломатами. Усе для того, щоб допомогти громадам розвиватися, ставати кращими, заможнішими, брати на себе відповідальність за стан справ.

Заступник директора Програми «U-LEAD з Європою» Андрей Хорват також відзначив ефективну роботу Закарпатського регіонального офісу, вручив його керівнику Миколі Сюську книгу про Європейську хартію місцевого самоврядування, яку назвав Біблією для самоврядців та головним законодавчим джерелом для побудови цивілізованого, європейського життя.

Відтак в. о. голови облдержадміністрації Олексій Гетманенко, повідомляє його прес-служба, прийняв Андрея Хорвата та Миколу Сюська.

Очільник області подякував керівникам Програми за зроблене: «Нині ми перебуваємо на фінішній прямій щодо створення ОТГ. До Кабміну вже подано на затвердження остаточний варіант перспективного плану, який передбачає створення на території Закарпаття 64 об’єднаних громад. 16 із них уже успішно працюють. Примітно, що мешканці цих громад змінюють свою свідомість щодо наповнення місцевих бюджетів, починають стежити, хто які податки платить, продукують ідеї розвитку своїх ОТГ».

Посадовець також повідомив Стратегію розвитку області, яка якісно відрізняється від попередніх аналогічних документів тим, що містить конкретний план заходів. Вони також пов’язані з проектами, які фінансуються з Державного фонду регіонального розвитку.

Андрей Хорват ознайомив керівника області з проектами, що реалізовані фахівцями Програми «U-LEAD з Європою». Громади Закарпаття також брали участь у кількох із них. Гість зауважив, що, на жаль, Закарпаття втратило багато часу, коли у попередні роки штучно гальмувався процес децентралізації. Він наголосив, що створення ОТГ — не самоціль, адже об’єднання відбувається заради розвитку громад.

Відтак детально обговорено процес децентралізації та можливі спільні напрями роботи над проектами, які є можливість втілити за допомогою Програми «U-LEAD з Європою».

Ужгород.

Фото прес-служби ОДА.