На Луганщині під час чергової інженерної розвідки поблизу населеного пункту Оріхове група розмінування оперативно-тактичного угруповання «Північ» виявила заміновану територію. До того ж поруч із присадибними ділянками місцевих жителів і дорогою загального користування, де цивільний транспорт постійно рухається. Під час детального огляду території знайдено 240 протипіхотних мін зразка ПМН-2, які були встановлені на площі 60 кв. м, тобто зі щільністю по чотири міни на один метр. Окупанти навмисно створили непрохідну зону поблизу дороги саме на ділянці, де прокладені комунікаційні вузли.

Як пояснили фахівці, міну ПМН-2 називають «чорною вдовою». Вона не має механізмів самоліквідації та переводу з бойового положення у безпечне. Виготовлялася в СРСР і донедавна в Росії — на Брянському хімзаводі і на заводі ім. Чапаєва в Чебоксарах. При цьому ПМН-2 заборонено Оттавською конвенцією 1997 року. У ЗСУ міни цього зразка відсутні з 2005 року. А РФ до Оттавської конвенції не приєдналася і з озброєння їх не зняла.

Сапери стверджують, що з огляду на стан мінного загородження та трав’яного покриву, вибухівку закладено ще влітку. Просто диво, що ніхто з мирного населення не постраждав, адже щільність розташування мін (30 см одна від одної) не залишили б людині жодного шансу. Така міна спрацьовує при зусиллі натиску від 8 до 25 кг, і може вибухнути навіть, якщо на неї наступить маленька дитина.

У зоні своєї відповідальності ОТУ «Північ» продовжує розмінування для виявлення та вилучення вибухонебезпечних предметів поблизу населених пунктів, повідомляє прес-служба оперативно-тактичного угруповання.

У щоденному зведенні речника Міноборони щодо ситуації в районі проведення ООС із посиланням на дані ГУР МОУ також йдеться про те, що кадрові російські військові почали заміновувати окремі ділянки біля вогневих точок і тилову територію. «При цьому інтенсивно проводяться інженерні роботи з дообладнання вогневих точок, а на окремих ділянках мінування встановлюються осколкові загороджувальні міни ОЗМ-72 у комплекті з неконтактним вибуховим пристроєм сейсмічної дії НВУ-П «Охота», — йдеться у повідомленні. Українська розвідка наголошує: до мінування залучаються виключно кадрові військовослужбовці збройних сил Російської Федерації.

Луганська область.

Фото прес-служби ОТУ «Північ».