На знімку: Володимир Зеленський серед тих, хто протягом двох тижнів перебував на обсервації у медцентрі «Нові Санжари».

А робочу поїздку на Полтавщину Володимир Зеленський розпочав із огляду дорожніх робіт на трасі державного значення Н-31 Дніпро — Решетилівка, яка реконструюється впродовж кількох останніх років. Зокрема, він побував на будівництві мостового переходу через річку Ворскла поблизу райцентру Кобеляки. Цей міст стане однією із складових цілого комплексу споруд сучасної дорожньої інфраструктури, «прив’язаного» до згаданої траси на території області.

Включно з дворівневою транспортною розв’язкою на перетині з іншою важливою автомагістраллю Полтава — Олександрія, шляхопроводу через залізницю, надземних пішохідних переходів у селах Свічкареве та Попове тощо.

Та все-таки головна відмінність реконструйованої дороги Н-31 від інших полягає в тому, що йдеться про першу споруджувану за часів незалежності України справді сучасну трасу державного значення з цементобетону. Не кажучи вже про те, що її розширюють до чотирьох смуг руху. Вісімдесят кілометрів такої «бетонки» у межах Полтавської області планують здати в експлуатацію вже в цьому році. Кошти на завершення тієї регіональної ділянки в розмірі 10,6 млрд грн передбачені в бюджеті.

Володимир Зеленський зазначив, що був приємно вражений масштабами дорожнього будівництва на Полтавщині. Водночас глава держави дав доручення профільним керівникам галузі зробити все необхідне для того, щоб у найближчі місяці дорожники впоралися й із 26-ма кілометрами дороги Н-31 на території сусідньої Дніпропетровської області та загалом здали в експлуатацію всі 160 кілометрів цієї дороги до кінця нинішнього року.

Із Кобеляцького району Президент попрямував гелікоптером до сусіднього Новосанжарського. Там він відвідав відомий тепер уже на весь світ медичний центр Національної гвардії «Нові Санжари», розташований в однойменному селищі-райцентрі. В ньому два тижні поспіль перебували на обсервації, тобто під посиленим медичним наглядом в ізоляції від зовнішнього світу, евакуйовані з ураженої епідемією коронавірусу китайської провінції Хубей громадяни України та іноземці. Нагадаємо, що їхній приїзд туди супроводжувався «гучними» протестами місцевих мешканців, їхніми сутичками з силовиками, киданням каміння в автобуси та іншими ексцесами.

Однак ця загалом сумна історія закінчилася щасливим «хепі-ендом». Адже після неодноразових лабораторних досліджень у жодного з 103 прибульців до санаторію (крім евакуйованих із Китаю, в режимі ізоляції перебували особи, що їх супроводжували, з числа медперсоналу, екіпаж літака, водії автобусів ДСНС, журналіст і навіть тепер уже колишня міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька) коронавірусу не було виявлено. Тож 5 березня термін їхньої обсервації закінчився, й рівно опівдні вхідні двері п’ятиповерхового «спального» корпусу медцентру перед ними відчинилися...

Усі бранці обставин, як і передбачалося (адже йшлося про тих, хто вже пройшов іще тривалішу процедуру обсервації в Китаї), вийшли звідти цілком здоровими людьми — бадьорими, усміхненими, веселими. Частина з них одразу опинилися в обіймах близьких родичів, які приїхали забрати «своїх» людей із Нових Санжар. Водночас усіх без винятку, зокрема й іноземців, приязно вітали працівники медцентру, місцеві мешканці, журналісти. А за лічені хвилини потому їх привітав і Президент України Володимир Зеленський особисто.

Звертаючись до евакуйованих, він зазначив, що хотів би розпочати спілкування словами, які щойно почув у відповідь на своє привітання від військовослужбовців: «Бажаю здоров’я!». Та подякував за витримку й розуміння ситуації. Водночас адресував слова подяки всім, хто сприяв належній організації процесу обсервації — медикам, обслуговуючому персоналу санаторію, військовослужбовцям Нацгвардії, співробітникам ДСНС та іншим людям, які з честю виконали свій професійний і громадянський обов’язок.

З перших хвилин цієї зустрічі на сонячній галявині перед головним корпусом санаторію запанувала майже святкова атмосфера. Президент навіть привітав привселюдно іменинника з числа евакуйованих Євгена й подарував йому наручний годинник. Та, попри гарний настрій і веселощі з нагоди виходу з обсервації, порекомендував і своїм співрозмовникам, і всім співвітчизникам, як то кажуть, не розхолоджуватися й усвідомлювати небезпеку, яку несе загроза коронавірусу. Тим паче, що він дійшов уже й до України...

За таких обставин Володимир Зеленський надав слово головному державному санітарному лікарю України Віктору Ляшку. Останній повідомив про те, що єдиному поки що хворому з офіційно підтвердженим діагнозом цієї інфекційної недуги з Чернівців зараз надається необхідна медична допомога, його стан стабільний. Іще в десяти випадках триває лабораторна перевірка аналізів тих, хто відчув симптоми подібної недуги. Та навіть якщо в них коронавірусу також не виявлять, в Україні вводитимуться належні протиепідемічні заходи з досить жорсткими обмеженнями стосовно проведення масових видовищно-розважальних заходів тощо.

«З коронавірусом жартувати не можна, — наголосив Володимир Зеленський. — Адже він є вже практично в усьому світі». Тому такі ситуації, коли наша юна співвітчизниця нібито хоче залишити Китай, але тільки разом із... улюбленою собачкою (хоча з цієї країни тварин узагалі не випускають), на думку глави держави, не є нормальною. Президент підкреслив, що наша держава готова забрати всіх своїх громадян. З Китаю, Італії, будь-яких інших країн. Але й співвітчизники повинні шанувати закони, урядові рішення, традиції тих країн, у яких вони перебувають. Водночас глава держави закликав співвітчизників-мандрівників «побути трохи в Україні». Та активніше подорожувати й відпочивати у своїй країні, принаймні доти, «доки ця коронавірусна історія не скінчиться».

Перебуваючи в Нових Санжарах, Володимир Зеленський також узяв участь у презентації сучасного гелікоптера французького виробництва для українських рятувальників. А в Полтаві поспілкувався з учасниками бізнес-форуму.

Полтавська область.

Фото Василя НЕЇЖМАКА.