Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай (у центрі) бесідує з Вікторією Вороніною та Анатолієм Семиренком.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.

Загалом серед 76 звільнених із полону напередодні нового року громадян України було четверо мешканців Луганщини. Двоє з них наразі звернулися до керівника по допомогу.

Насамперед їх турбують питання житла та матеріальної допомоги. Вікторія Вороніна, яка має малолітню дитину, хоче продовжити навчання в Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля, яке було перервано через потрапляння в полон. Раніше вона навчалася за кошти держбюджету, але тепер у виші погоджуються відновити статус здобувача вищої освіти лише за контрактною формою.

Голова ОДА запропонував механізм надання гідної матеріальної допомоги та відновлення навчання, а також озвучив можливі варіанти отримання житла. Зокрема, йшлося про квартири, які за дорученням Президента України нині відновлюють у Золотому. У цьому разі потрібно чекати два-три місяці, поки там завершать капітальний ремонт. Крім того, триває процедура купівлі недобудов у Кремінній, однак строк здачі об’єкта під заселення значно довший. Стосовно відновлення навчання у виші очільником Луганщини вже дано відповідне доручення: отже, з вересня Вікторія продовжуватиме здобувати освіту.

«Організувати обмін полоненими — важка справа, — зауважив Сергій Гайдай. — Однак не менш складно адаптуватися до мирного життя, знайти житло, роботу та бачити перспективу саме тут, на Луганщині».

Луганська область.