«Тепер, коли коронавірус виявлено в багатьох країнах, загроза пандемії стала дуже реальною», — заявив 9 березня під час прес-конференції генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебреєсус, водночас зауваживши, що коли так станеться, то «це буде перша пандемія в історії, яку можна буде контролювати». «Треба пам’ятати, що завдяки рішучим діям, на ранній стадії, ми можемо вповільнити вірус і запобігти інфекціям», — цитує керівника ВООЗ «Радіо Свобода».

«Правило полягає в тому, щоб ніколи не здаватися… Хай надія стане протизасобом від страху. Хай солідарність стане протизасобом від звинувачень. Хай наша спільна людяність стане протизасобом від нашої спільної загрози», — сказав він.

Тим часом, як у Китаї епідемія коронавірусу стрімко йде на спад, у світі так само стрімко розширюється перелік країн, де зафіксували COVID19.

Протягом вихідних кількість підтверджених випадків захворювання перевищила 110 тисяч у сотні країн, в тому числі в усіх країнах ЄС. Станом на вівторок загальна кількість загиблих унаслідок захворювання перевищила чотири тисячі. Водночас левова частка всіх заражених поки що припадає на чотири країни: Китай, Італію, Південну Корею, та Іран.

З учорашнього дня в Італії, де кількість нових випадків COVID19 нині збільшується найшвидше,  скасували так звані «червоні зони» карантину і розширили обмежувальні заходи на всю країну. Обмеження торкнулися і поїздок країною. Їх дозволятимуть лише у зв’язку з невідкладними сімейними обставинами або з робочою метою. На порушників, які не зможуть підтвердити поліції нагальність поїздки, чекає штраф або три місяці ув’язнення. Всі спортивні змагання, зокрема й футбольні матчі, скасовано. Всі навчальні заклади не працюватимуть до 3 квітня, інформує «Європейська правда». Окрім того, стало відомо, що ціла низка країн заявила про призупинення авіаційного сполучення з Італією. Ізраїль пішов далі й запровадив обов’язковий 14-денний карантин для всіх, хто прибуває з-за кордону.

До речі, цими днями опинитися на карантині і здавати тести на коронавірус довелося і Папі Римському Франциску, який має ознаки ГРВІ, і президентці Естонії Керсті Кальюлайд, яка брала участь у конференції Американо-ізраїльського комітету з громадських зв’язків у Вашингтоні, в кількох учасників якої виявили вірус, і 

71-річному президенту Португалії Марселу Ребелу ді Соуза, який минулого тижня зустрічався з учнями школи на півночі Португалії, нині закритої на карантин через підтверджений випадок зараження COVID19. На лікарняному ліжку опинився міністр культури Франції Франк Рістер, у якого підтвердили зараження вірусом. Про випадки коронавірусу заявили в структурах ЄС та НАТО. З огляду на ситуацію в Європарламенті вирішили скоротити березневу сесію. Між тим у всіх країнах ЄС запроваджують жорсткі заходи, що мають на меті попередити поширення вірусу.

Тим часом у ВООЗ не роблять втішних прогнозів і закликають не сподіватися, що спалах нового захворювання піде на спад влітку. «Ми маємо розуміти, що вірус може зберегти здатність поширюватися. Марна надія — вважати, що вірус просто зникне влітку. Ми сподіваємося, що так станеться. Це було б удачею. Але ми не можемо робити таке припущення. І доказів немає», — заявив в Женеві виконавчий директор програми ВООЗ із надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я Майкл Раян, інформує «Радіо Свобода».