«Для мене та моєї дружини велика честь бути присутніми на цій церемонії», — сказав глава держави та нагадав відповідь прем’єр-міністра Великої Британії Вінстона Черчилля під час Другої світової війни на пропозицію одного з міністрів збільшити видатки на оборону за рахунок фінансування культури. «На це Вінстон Черчилль відповів: «А за що ми тоді воюємо?». Шановні українці, ми воюємо за нашу державу, за нашу культуру. Бо культура — це і є держава, це і є наш народ», — наголосив Володимир Зеленський.

Згідно з Указом Президента, цьогорічними лауреатами премії стали виконавці гурту «ДахаБраха» Марко Галаневич, Ніна Гаренецька, Ірина Коваленко, Олена Цибульська за музичний альбом «Шлях».

Фотохудожник Олександр Глядєлов отримав премію за мистецький проект «Карусель», а поетеса Маріанна Кіяновська — за книжку поезій «Бабин Яр. Голосами».

Журналістці Євгенії Подобній премію присуджено за книжку «Дівчата зрізають коси», а письменникові Тарасу Прохаську — за книжку есеїв «Так, але...».

Режисера Владислава Троїцького і композиторів Романа Григоріва та Іллю Разумейка удостоєно високої відзнаки за оперу-реквієм «ЙОВ» («IYOV»).

Зранку 9 березня Президент Володимир Зеленський разом із дружиною Оленою вшанували пам’ять Кобзаря покладанням квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку в Києві.