На знімку: У листопаді «на каву» прийшла еколог Оля Саніна (на знімку ліворуч), яка приїхала у Чорногорію з Маріуполя, а її чоловік-чорногорець працює в місцевій телерадіокомпанії.

Познайомилися дві мешканки чорногорської столиці Подгориці Оксана Кияшко та Ірина Дроздова (на знімку) торік у лютому. Філолог Іра переїхала до Чорногорії і шукала українців для спілкування. В Оксани на той час вже був восьмирічній досвід життя у балканські країні і певне коло знайомих серед української діаспори. У молодих активних українок виникла ідея зорганізувати регулярне спілкування співвітчизників. Форму підказала практика: традиційно в Чорногорії спілкуються за філіжанкою «кафи», тож назва проекту знайшлася сама собою - «Українська кава».

Першу каву широким колом пили вже через два тижні. «Зібралися у ресторані, але з дому принесли своє, українське: хтось насмажив дерунів, у когось з такої нагоди знайшлося дефіцитне у Чорногорії нарізане сало», - ділиться Оксана. Перший досвід «кави» був настільки успішний, що, не відходячи від стола, домовились про наступну. Наближалися Шевченківські дні, тому й дата, й тема зустрічі були очевидні - вирішили говорити про Кобзаря.

Далі кожна «Українська кава» ставала тематичною: Львів, українське дитинство, музика, День Незалежності, екосистема річки Дніпро і різноманітні екологічні питання, подарунки від Святого Миколая слухняним діткам - учням чорногорсько-української школи, новорічні традиції, різдвяні колядки…

Про «Українську каву» одразу ж дізналися в Посольстві України в Чорногорії, і тепер практично кожна зустріч співвітчизників проходить «з дипломатичним супроводом».

Ось і на святкування першої річниці проекту завітав і приніс подарунки співробітник нашої амбасади Михайло Шматов (на знімку праворуч).

Проект набув такої популярності, що навіть на святкуванні його першої річниці всі присутні після привітальних слів починали говорити про плани на майбутнє. З огляду на те, що «Українською кавою» опікуються жінки, то й плани проекту на майбутнє мають відверто гендерний (це приватне враження кореспондента. - Ред.) ухил.

«На найближчих «кавах» будемо слухати історії українсько-чорногорських шлюбів, - розказує Оксана Кияшко, - організуємо майстер-клас з української вишивки. Надалі будемо намагатися розповсюдити традицію "збиратися на каву" серед українців у Барі, Будві, Херцег-Нові».

На весну заплановано об'єднати зусилля українців зі всієї Чорногорії для створення скверу - садитимуть дерева.

Подгориця - Будва.