Про це повідомляє Bloomberg. Учора чорне золото несуттєво відвоювало свої позиції (на 2,7 відсотка), але тенденція залишається незмінною — нафта стрімко дешевшає.

Як підкреслюють фахівці Bloomberg, це найбільше падіння вартості нафти після 1991 року, коли тривала війна у Перській затоці. За прогнозами інвестиційного банку Goldman Sachs, котирування можуть продовжити падіння та досягти показника від 20 до 30 доларів.

Причиною кризи стало те, що країни — експортери нафти не змогли домовитися про скорочення видобутку. Минулого тижня представники ОПЕК, а також ще кількох країн, зокрема Росії, зустрічалися у Відні, аби домовитися колективно зменшити обсяг добування. Річ у тім, що через спалах коронавірусу світовий попит на нафту суттєво скоротився. Зменшення видобутку мало б утримати ціни від падіння і врегулювати баланс між попитом і пропозицією. Каменем спотикання на переговорах стала позиція Москви, яка відмовилася обмежувати видобуток. Без участі Росії країни ОПЕК не бачать сенсу продовжувати штучно обмежувати видобуток. І за підсумками перемовин вони вирішили обвалити ринок. Державна компанія Saudi Aramco запропонувала покупцям найбільші знижки на чорне золото за останні 20 років і обіцяє збільшити видобуток на понад 2 млн барелів на день.

На падіння цін на нафту одразу відреагували валюти країн-експортерів. У Росії рубль упав на 10 відсотків.

Після обвалу нафтових котирувань різко впали провідні фондові азіатські, європейські та американські індекси, торги в США вперше з 2008 року були призупинені на 15 хвилин.

Прокоментувати кризу на нафтовому ринку та її можливі наслідки для нашої держави «Голос України» попросив директора Expro Геннадія Кобаля:

— Ситуація серйозна. Нічого схожого не було певне з 1991 року. Все залежатиме від того, на-скільки довго обвал цін триватиме. Ми бачили спочатку серйозне падіння на енергетичних ринках — на нафту та нафто-
продукти. Потім на всіх фондових ринках світу обвалилися ключові індекси. Тобто енергетична криза спровокувала загальноекономічну. Валюти країн, прив’язаних до експорту нафти, таких як Росія, серйозно просіли.

Для України те, що подешевшала нафта, з одного боку, є сприятливим чинником. Бо майже 80 відсотків нафти та нафтопродуктів ми імпортуємо. Зниження цін у такій ситуації є позитивним чинником. Проте через загальну світову економічну кризу Україна постраждає. Першим кроком стане те, що вітчизняні цінні папери здешевляться, відсотки по них, відповідно, зростуть. Інвестори у таких випадках намагаються швидше виводити свої кошти з ризикованих країн.