У понеділок президент Туреччини Реджеп Ердоган відвідав з одноденним робочим візитом Брюссель, де провів двогодинну зустріч із головою Європейської ради Шарлем Мішелем і керівником Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Турецьке інформаційне агентство «Анадолу» з посиланням на джерела в адміністрації президента повідомило, що «переговори пройшли продуктивно». Інших подробиць агентство не повідомляє.

Натомість, на думку видання Bloomberg, перемовини повністю провалилися, і Реджеп Ердоган залишив Брюссель без будь-яких угод і обіцянок з боку лідерів ЄС. Вони, у свою чергу, очікували від нього підтвердження виконання попередніх домовленостей про стримування біженців.

«У нас різні погляди на цю проблему, тому дуже важливо було вести відверту розмову», — наголосив голова Євроради Шарль Мішель, коментуючи результати зустрічі з лідером Туреччини. А вона саме і не вийшла. Керівники ЄС вважають, що турецька влада відкрили свій кордон для мігрантів з метою тиску на Євросоюз і розраховуючи на підтримку в сирійському конфлікті. Реджеп Ердоган дуже побоювався залишитися наодинці з Росією в ідлібському протистоянні й хотів заручатися підтримкою Брюсселя.

До речі, президент Туреччини провів у Брюсселі й зустріч з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Після закінчення їхніх переговорів на спільній прес-конференції Реджеп Ердоган заявив, що Альянсу слід чіткіше продемонструвати свою «союзницьку солідарність» з Туреччиною, а також надавати обороноздатності Туреччини та її боротьбі з тероризмом важливішого значення.

У свою чергу Єнс Столтенберг підтримав діалог Туреччини і ЄС. Він висловив надію на те, що спільне рішення щодо нової міграційної кризи буде знайдено. «Я стежив із тривогою за подіями, які розгорталися на грецько-турецькому кордоні останніми днями. Ця міграційна криза — загальний виклик, що потребує пошуку спільних рішень. Я вітаю діалог між Туреччиною і ЄС і вірю в те, що рішення може бути знайдено», — заявив генсек НАТО. Він додав, що Туреччина повинна сприяти довгостроковому вирішенню кризи в Сирії, і дипломатично обійшов мовчанням вимогу турецького лідера демонструвати «союзницьку солідарність» стосовно ситуації в сирійському Ідлібі.