Ось такі розкладки на хмельницькому вуличному базарі можна побачити мало не на кожному кроці.

Правоохоронці вперто не помічають викрадачів червонокнижних рослин

Ще кілька років тому перші підсніжники, які з’являлись на хмельницьких базарах на початку березня, були, як правило, привізними. Доправляли їх сюди здебільшого з Карпат та Криму. Тепер ситуація змінилась. Цінний живий товар вже ніхто не везе з далеких країв. Тепла погода «розбудила» перші квіти в краї ще на початку лютого. Відтоді ніжні букетики час від часу з’являлись на продаж. А ще покупцям почали пропонувати пучечки медвежої цибулі — черемші. Спочатку було видно, що рослинки ще навіть не вибились з землі, перші паростки викопували, не шкодуючи при цьому і цибулин.

Та чим далі — кількість букетів і продавців стає все більшою. У святкові дні підсніжники попривозили на базар просто величезними валізами. На відміну від традиційних тюльпанів та троянд вони коштували набагато дешевше — букетик за червінець, замість 25 — 45 гривень за садову квітку.

Але вся проблема в тому, що одні вирощені спеціально для зрізки на продаж, інші — викрали з природного середовища, попри всі заборони.

На щастя, на Хмельниччині ще збереглося кілька видів червонокнижних первоцвітів. Але список їх не надто довгий — один із видів шафрану, два види сон-трави. В переліку і первоцвіт звичайний, та його вже майже не зустрінеш, рослина стала дуже рідкісною. З підсніжниками та медвежою цибулею все не так трагічно — хоч і не всюди, але їх можна знайти у лісах. Але чи вдасться їх зберегти, якщо кожної весни тисячі рослин нищать?

За законом, їх не можна ані зривати, ані продавати. Причому врятувати ці подарунки природи намагаються одразу кілька законів, серед яких про рослинний світ, про охорону навколишнього природного середовища та про Червону книгу України. Адміністративне покарання можна накласти буквально за кожну зірвану квітку. Порушники повинні платити штрафи до 1700 гривень. Весь незаконний товар у них конфіскується і при цьому за кожну знищену рослину мають заплатити ще й відшкодування. Приміром, за один підсніжник 49 — 62 гривні, за черемшу — 62, кожен шафран мав би коштувати порушнику від 37 до 62 гривень.

Можна тільки уявити, скільки довелося б заплатити за велику «кравчучку», вщерть набиту таким товаром. Здавалося б, штрафи за одну рослину, котрі у п’ять-шість разів більші, ніж коштує цілий букет на продаж, повинні відбити охоту продавати заборонений товар. І за цим мають простежити насамперед екологи та правоохоронці.

І в обласній екоінспекції на початку березня справді розповіли про те, що в краї вже розпочата операція «Первоцвіт-2020». Вона триватиме до кінця травня, і мала би гарантувати, що рідкісні рослини, яких все менше і менше в природі, не з’являтимуться на базарних прилавках.

Але ні рейди з перевірками, ні складені адмінпротоколи, а таких було до півтора десятка, нікого не налякали. Мало того, до 8 Березня базари просто «розквітли» підсніжниками. Ніхто не приховував цей товар. Продавці як стояли, так і надалі стоять у добре відомих місцях, не криючись. Так відбувається кожної весни. А рейдові перевірки ситуації не змінюють.

У чому причина? Яких інструментів не вистачає, щоб зупинити порушення закону?

У цій ситуації згадались картинки, які довелось побачити на угорських весняних базарах. Там у цей час прилавки також просто вгинаються від стосів черемші. Угорці люблять ведмежу цибулю і багато її споживають. Але різниця в тому, що ніхто не збирає ці рослини в природі — їх спеціально вирощують як сільськогосподарську культуру. Мало того, купити можна навіть цибулинки, посаджені в горщик.

Один такий, куплений майже за п’ять євро, автор привезла і в Україну. Вже два роки цибульки ростуть на дачній ділянці. Розмножуються дуже повільно. І цим ще раз демонструють, як важко вижити їм у природі, коли на них нещадно полюють браконьєри.

Наші сусіди зуміли найти баланс між бережним ставленням до природи і задоволенням потреб покупців. На жаль, для нас такі рішення чомусь залишаються недоступними.

Фото автора.