Про це сказав Президент України Володимир Зеленський у розмові із журналістом видання Bloomberg.

«Земельна реформа — це реформа і Президента, і уряду — ми всі несемо відповідальність. Найскладніша реформа, тому що впродовж майже 30 років ніхто не міг навіть почати обговорення законопроекту (про ринок земель сільськогосподарського призначення. — Ред.) у комітетах. Ми закінчимо цю реформу», — Володимир Зеленський зазначив, що голосування за законопроект про ринок землі у другому читанні — це лише перший етап земельної реформи. Надалі необхідно ухвалити закон про референдум і впорядкувати земельні кадастри.

Президент вважає за доцільне відновити Міністерство аграрної політики. «Адже коли така складна річ, як земельна реформа, — потрібні окремі люди в Україні, окрема інституція. Це має говорити й робити профільний міністр», — зазначив глава держави.

Водночас Володимир Зеленський, як повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента, переконаний, що, попри опір опозиції та блокування «спамом» поправок, закон про ринок земель сільськогосподарського призначення ухвалить Верховна Рада.

«Це справді найскладніший законопроект. У нас там тисячі правок. Ми можемо лише вимагати й працювати», — наголосив Володимир Зеленський.

Що стосується медичної реформи, на думку глави держави, спротив її реалізації пов’язаний із нерозумінням особливостей змін, що відбудуться. Так, Президент висловив задоволення першим етапом медичної реформи, який дав змогу підвищити заробітні плати сімейних лікарів, покращити матеріально-технічний стан медустанов та збільшити прозорість фінансування системи охорони здоров’я.
Водночас глава держави акцентував увагу на необхідності поліпшення комунікації між урядом і суспільством, роз’яснення деталей земельної та медичної реформ.

Він зазначив, що для уряду неприпустимо провалювати комунікацію у той момент, коли в країні відбуваються докорінні зміни.

«Це не про ваші особисті рейтинги, не про те, що вас «знесуть», а про те, що просто, можливо, в країни більше не буде шансу», — наголосив Президент.

За словами Володимира Зеленського, Україна зацікавлена у продовженні співпраці з МВФ, триває робота над банківським законопроектом.

Продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом важливе для України не лише з точки зору отримання чергового траншу, а й для підтримки довіри міжнародних інвесторів. Україна виконує взяті на себе зобов’язання, заявив Президент Володимир Зеленський.

«Ми вже виконали більше, ніж будь-який попередній уряд, і вони (представники МВФ. — Ред.) це підтверджують. У нас залишилася земля (земельна реформа. — Ред.) і банківський закон. Я взяв на себе зобов’язання ухвалити закон про землю й закінчити з банківським законом — ми це зробимо», — наголосив глава держави.

За словами Володимира Зеленського, новий міністр фінансів України Ігор Уманський виступає за якнайшвидше підписання меморандуму з МВФ, і вже найближчим часом разом з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем вони планують відбути на зустріч до США.

Президент України зауважив, що триває робота над підготовкою законопроекту щодо функціонування банківської системи, який зробить неможливим повернення банків їхнім колишнім власникам.

«Не лише Офіс Президента, не лише (міністр юстиції. — Ред.) Малюська, а ще велика кількість фахівців, юристів — вони працюють. Думаю, нам потрібно ще трохи часу на узгодження цього законопроекту», — сказав він.

Серед актуальних питань так званого банківського законопроекту глава держави назвав можливі проблеми з точки зору оцінки його конституційності.

«Я занепокоєний цим. Я неодноразово зустрічався з МВФ. Тому юристи все й пропрацьовують», — пояснив Президент.

Фото: Bloomberg