На знімку: працівники Вінницького окружного адмінсуду під час виконання Державного гімну.

У незвичний спосіб відзначили працівники Вінницького окружного адмінсуду 155-ту річницю з часу першого публічного виконання відомого твору «Ще не вмерла Україна», який нині є Державним гімном.

Служителі Феміди, загалом 50 осіб, дружно заспівали головну пісню країни у приміщенні установи. За словами Аліни Поліщук, заступниці керівника відділу організації судового процесу, репетиції тривали впродовж тижня.

Було непросто, адже робили все самі, без допомоги професійних музикантів. Як стверджує співрозмовниця, дехто з колег зізнавався, що навіть удома наспівував, розробляв голос.

10 березня, в день виконання твору, учасники зведеного хору прийшли на роботу у вишитому вбранні.

— У нашій державі є низка свят на вшанування її головних символів, — каже консультантка суду Діана Денисова. — Зокрема, День Державного прапора і День Державного герба. Однак гімн, цей символ державності і незалежності, чомусь, не входить до цього переліку. Порадившись із колегами, вирішили ліквідувати таку прогалину. Зробили це з власної ініціативи і у власний спосіб.

Як стверджують представники Феміди, надалі виконання головного твору країни стане для них традицією. Звернуться через соцмережі до колег з інших судових установ з проханням підтримати ініціативу.

Перед тим, як прозвучав гімн, його виконавцям розповіли історію написання твору. Зробив це керівник апарату суду Сергій Климчук.

Пісня «Ще не вмерла Україна» уперше прозвучала 10 березня 1865 року в місті Перемишлі у програмі Шевченківського концерту. Слова написав поет, етнограф, фольклорист Павло Чубинський. Поклав їх на музику композитор Михайло Вербицький.

15 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила мелодію як Державний гімн. Щоправда, Закон «Про Державний Гімн України» народні депутати ухвалили тільки 6 березня 2003-го.

Фото з сайту «Суспільне. Вінниця»