Представники цієї організації, посилаючись на правовий висновок Інституту народного господарства і права при Технічному університеті Берліна, стверджують, що дозвіл на будівництво газопроводу вимагає повторної перевірки з огляду на екологічну безпеку.

Керівник товариства Саша Мюллер-Креннер має намір звернутися до гірської інспекції у Штральзунді з проханням додатково перевірити документи, котрі дали «зелене світло» на його спорудження. У статті, надрукованій виданням Wirtschafts-Woche, він зазначив, що слід з’ясувати, як саме російський природний газ впливає на екологію, і в яких саме умовах цей вид вуглеводнів видобувають та переробляють у Росії?

Також адвокат-еколог Корнелія Цим, котра готувала висновок від імені інституту в Берліні, вважає, що викиди метану під час видобутку газу в РФ та Європі вищі, ніж зазначили виконавці проекту. Щоправда, вона не дає посилання на джерело, яке вказує на це, а інші фахівці зауважують, що методи замірів витоку метану є різні, тому порахувати збиток від них доволі проблематично.

Представники оператора «Північний потік-2» вважають аргументи екологів неспроможними зупинити будівництво газо-
проводу, оскільки вони мають дозволи за підсумками широкої перевірки його екологічної безпеки. Та нагадують, що проект перебуває на високій стадії готовності, а будівництво ведеться у суворій відповідності з національними, європейськими та міжнародними правовими нормами. «Отримавши ці дозволи, компанія Nord Stream 2 AG має право будувати та експлуатувати газопровід», — ідеться у заяві представника оператора.

Нині відомо, що українська компанія «Нафтогаз» обговорює із США можливість запровадження додаткових заходів, щоб завадити спорудженню «Північного потоку-2». А наприкінці минулого року президент США Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет, котрий включає положення про санкції проти прокладання цього маршруту, в тому числі проти компаній, котрі беруть участь у проекті.

Усупереч цьому, «Газпром» запевняє, що «Північний потік-2» введуть в експлуатацію до кінця 2020 року.

Берлін.