Учора Державна Дума в третьому, остаточному, читанні схвалила поправки до Конституції. Змінити Основний Закон Росії в січні запропонував президент Володимир Путін. За час обговорення поправок було внесено багато нових ініціатив. Але найрезонансніша пропозиція була озвучена й схвалена напередодні фінального голосування в нижній палаті російського парламенту.

Так, 10 березня Держдума несподівано схвалила поправку депутата від «Єдиної Росії» Валентини Терешкової, згідно з якою Володимир Путін дістане можливість перебувати на посаді президента ще два терміни. Тепер, якщо законопроект пройде довгу процедуру прийняття (а на рівні Держдуми процес уже завершився), Путін зможе брати участь у президентських виборах 2024 року, переобратися через шість років і, можливо, залишитися при владі до 2036-го.
За інформацією джерел російського видання «Медуза», для більшості депутатів ця пропозиція В. Терешкової стало несподіванкою, так само як і поправка «єдинороса» Олександра Кареліна про дострокові думські вибори.

Першу Путін підтримав (і за неї проголосувала більшість депутатів), другу відхилив, і парламентарії проголосували проти.

Аргументи у В. Терешкової і В. Путіна на користь продовження повноважень чинного президента схожі — насамперед, за їхніми словами, це важка зовнішньополітична ситуація. До конфлікту з Туреччиною, падіння цін на нафту і, як наслідок, девальвації рубля, господар Кремля всерйоз розглядав, що він піде з влади після 2024-го. Для цього пропонувалося створити кілька важелів впливу на наступника у вигляді такої собі Держради, розширення повноважень Держдуми й Ради Федерацій. Але, мабуть, у новій реальності, в якій Росія опинилася вже на початку березня, в їх ефективності засумнівалися.

Події в Держдумі вчора розгорталися на тлі девальвації рубля і зростання паніки серед населення. Поки одні в соцмережах ділилися веселою арифметикою на тему: «скільки років мені буде в 2036-му», інші побігли штурмувати обмінники, і тим самим ще більше обрушили російську валюту. Девальвація становила майже 10%. Причина — обвалення ринку нафти на 30%. При цьому Росія сама ж і спричинила паніку на цьому ринку, відмовившись підтримати скорочення видобутку нафти країнами ОПЕК заради стабілізації цін. Імовірно, новий рівень курсу рубля — це надовго; наскільки — залежатиме від цін на чорне золото, а також тривалості й тяжкості глобальної епідемії коронавірусу, яка призвела до скорочення попиту на нафту й нафтопродукти.

За словами співвласника нафтової компанії «Лукойл» Леоніда Федуна, Росія втратить від 100 до 150 млн доларів на день через розірвання угоди зі скорочення видобутку нафти. Він назвав скасування угоди нераціональним рішенням. За словами Федуна, такі втрати складаються через очікуване падіння вартості нафти до 40 доларів за барель.

Вл. інф.