Миколі Яворовенку допомагала готувати документи до суду донька Надія — перекладала їх англійською та французькою мовами.

Як йому це вдалося? Що радитьмим, хто має намір звертатися до європейської Феміди? На що звертає увагу при підготовці і поданні документів?

Двадцять років Яворовенко добивався повернення зароблених грошей. З них вісім років його скаргу розглядав ЄСПЛ. Чоловік таки домігся свого — йому виплатили 1,9 мільйона гривень заборгованої плати. Крім того, отримав ще дві тисячі євро за завдану моральну шкоду. Яворовенко уточнив, що на отримані кошти придбав квартиру, машину й оплатив навчання доньки. Надія Яворовенко здобувала освіту у Франції, допомагала батькові з перекладом документів для суду. Супроводжувала його під час поїздки до Страсбурга, де розташовано ЄСПЛ.

— Із семи виграних справ тільки три стосуються повернення заборгованої мені плати, — зазначає Яворовенко. — Решта — це справи, з якими зверталися інші люди, допомагав їм добитися справедливості. Звертався до суду за їхніми дорученнями.

Він має три дипломи про вищу освіту. Один із них — про закінчення юридичного факультету Сімферопольського державного університету. Фахова освіта суттєво допомагає під час судових засідань чи у вирішенні питань у відносинах з правоохоронними органами.

Його прізвище значилося першим

У 2015 році Микола Яворовенко побував у Франції, де на той час навчалася донька Надія. Нині вона також у цій країні — працює, займається питаннями юриспруденції.

Попросив її приїхати до Страсбурга. Хотілося побачити будівлю, де звершується європейське правосуддя.

— Будівля суду з овальним фасадом зі скла розташована поруч з іншою добре знаною спорудою — Радою Європи, — розповідає Яворовенко. — Ми приїхали не для того, аби вирішувати судові питання, хоча на той час на розгляді перебувало декілька справ за моїм позовом. Це була своєрідна екскурсія до поважної європейської інституції. Просто цікаво було побачити, де саме відбувається пошук справедливості.

На той час Яворовенко вже виграв три справи в ЄСПЛ. За його словами, у приміщенні суду на одному зі стендів побачив прапор нашої держави, поруч значилося його прізвище. Текст був англійською мовою. Попросив доньку перекласти написане. Українця ставили за приклад іншим у тому, що зумів відстояти свої права. Дослівно звучало так: це шлях до успіху в захисті прав людини.

— Простіше кажучи, моє прізвище було тому, що виграв найбільше справ порівняно з іншими позивачами, — розповідає правозахисник. — Зрозумів це, коли прочитав, що на другому місці і аж до десятого значилися ті, хто виграв по дві справи. Це були представники Бельгії, Греції, Польщі, Португалії, Росії, Румунії, Туреччини, Хорватії та Франції.

Як стверджує співрозмовник, добиватися справедливості з допомогою європейської Феміди непросто. Хоча б тому, що на це витрачається багато часу.

Нині на розгляді в ЄСПЛ перебуває дві справи за скаргою вінничанина. Одну з них подав за дорученням військового пенсіонера. Поки що чекають на відповідь.

Його часто запитують, чи варто добиватися правди в ЄСПЛ, чи це тільки марна трата часу та грошей?

— Якщо людина відчуває свою правоту, то чому її не відстоювати, — говорить правозахисник. — Мій приклад є підтвердженням того, що виграти позов у держави можна. І не тільки мій приклад. Однак багато хто з позивачів, розчарувавшись рішенням Феміди в нашій державі, опускає руки. Якщо є можливість звернутися до європейського судочинства, чому б не скористатися цим?

За звернення до ЄСПЛ грошей не беруть

Найчастіше його запитують, скільки коштів необхідно сплатити, щоб у Страсбурзі прийняли до розгляду скаргу.

— За звернення до ЄСПЛ грошей з позивача не беруть, — каже Яворовенко. — Заплатити доведеться за пересилку документів. Надіслати  пакет до Франції нині коштує 500—600 гривень.

За словами співрозмовника, позов до ЄСПЛ можна подавати тільки після того, як пройдено всі судові інстанції в Україні — від місцевого до Верховного Суду. Тобто, коли позивачу відмовлено в задоволенні його вимог на всіх етапах судової влади у своїй державі.

В іншому разі документи зі Страсбурга повернуть.

У ЄСПЛ не одразу беруться до розгляду скарги. Спершу її надсилають уряду України. Для ознайомлення, висловлення зауважень. Після отриманої відповіді її надсилають позивачеві.

— У моєму випадку уряд відповів тільки на дві скарги, — говорить правозахисник. — Ідеться про сім виграних справ. Якщо уряд не відповідає, ЄСПЛ усе одно бере справу до розгляду.

Якою мовою звертатися?

ЄСПЛ приймає від українців документи українською мовою. Однак є одна особливість, на яку звертає увагу правозахисник Яворовенко.

— Якщо документи надійшли українською мовою, з усією вірогідністю можна припустити, що їх передадуть на розгляд представникам України в ЄСПЛ, тобто українським суддям, — говорить співрозмовник. — Я особисто не хотів цього. У мене був намір, щоб мою зарплатну справу оцінював суддя з іншої країни.

Як пояснив правозахисник, у такому разі документи слід подати англійською або французькою. Переклад позовної заяви й пакета документів йому зробила донька. Його справу розглядав суддя зі Швеції. Якщо звертатися до перекладача, то послуга обійдеться недешево.

Співрозмовник нагадує, що ознайомитися з документами і способом їх подання до Європейського суду можна в Інтернеті на сайті ЄСПЛ.

Досягнення для Книги рекордів України

Донька Яворовенка Надія має власне досягнення, яке зафіксовано в Книзі рекордів України. Дівчина отримала дев’ять (!) дипломів про вищу освіту. Причому, чотири з них здобула у Франції, решту — в українських вишах.

— Донька подала заявку і на фіксацію мого досягнення, — каже Яворовенко. — Йдеться про сім справ, виграних у Європейському суді. На це її наштовхнуло побачене на стенді в ЄСПЛ — порівняння моїх перемог з перемогами позивачів з інших країн. До Вінниці приїжджали представники Книги рекордів України. Узяли копії рішень виграних справ. Подарували свою книгу.

Диплом про фіксацію рекорду Надії Яворовенко вручали в міськраді наприкінці минулого року. Зробив це представник проекту Павло Горішевський. За його словами, у Вінниці сформувалася династія рекордсменів — доньки і батька Яворовенків.

— Батько нашої номінантки пан Микола також є рекордсменом, — сказав тоді представник Книги рекордів України. — Він виграв найбільшу кількість справ у Європейському суді з прав людини. Феміда задовольнила сім його позовів. Його досягнення високе навіть за європейськими мірками. З часом зафіксуємо це в Книзі рекордів України.

Вінниця.

Фото автора.