Львівська міська рада вимагає від правоохоронних органів притягнути до відповідальності тих, хто приймав незаконні рішення щодо будівництва торговельного кіоску на проспекті Чорновола, 57. Власнику цієї малої архітектурної форми, як повідомив юридичний департамент міськради, свого часу надали дозвіл на тимчасову споруду площею 56 квадратних метрів. Але той розпочав самовільне будівництво і збільшив її удвічі — до 120 квадратних метрів. І це будівництво триває поруч із зупинкою пасажирського транспорту на комунікаційних мережах міста.

«МАФ — незаконний, права власності на землю немає, дозвільних документів на ведення робіт немає — його виключили з перспективної схеми», — повідомила прес-служба міськради. Проте суд і обласна державна архітектурно-будівельна інспекція приймають рішення на користь забудовника. Міська рада вимагає від правоохоронних органів «припинити аферу та прийняти справедливе рішення на користь громади міста».

На цей об’єкт міська державна архітектурно-будівельна інспекція накладала штрафи і виносила приписи про порушення і знесення, а тим часом суд і обласна інспекція надали дозвіл на введення будівлі в експлуатацію. У юридичному відділі такі дії вважають незаконними, бо міська рада не приймала рішень про надання земельної ділянки в користування та проведення реконструкції.

Тим часом навколо цього кіоску площею з добротний магазин розгортаються справжні баталії. Машини міських комунальних служб перекривають до нього доступ, щоб хоч таким чином унеможливити будівництво на міських комунікаціях.

Йдеться далеко не про поодинокі випадки. У Львові вже давно триває масова забудова зупинок пасажирського транспорту, на які, як чорні хмари, насуваються торговельні кіоски. Це вже стало дурною модою — забудовувати зупинки. Якщо проїхати трохи далі проспектом Чорновола, то можна побачити, що останнім часом тут з’явилося чимало нових МАФів, і нездорова тенденція набирає потворних форм. На сусідній вулиці — Топольній, така сама картина. Там ринок у мікрорайоні Балатон забудував тротуар і ще зверху накрив дахом. А поряд із численними торговельними кіосками засмітили дві людні зупинки. Все тому, що на Балатоні багато покупців.

Міська рада спочатку надає дозволи на будівництво кіосків-потвор, а потім у його власників розгораються непомірні апетити — і влада вже стає безсилою, бо починають діяти інші схеми, за якими стоять суди і зацікавлені чиновники. Замість здорового глузду — ну як можна забудовувати зупинки — гору бере особиста зацікавленість чиновників та бізнесменів. І тоді влада, як показує львівська історія з МАФами, — безсила. Дійшло до того, що на проспекті Чорновола на зупинці продають спиртні напої. І все це робиться ніби для блага жителів міста. Вийшов вз автобуса чи тролейбуса — і відразу купляй пляшку! Схоже, у Львові проблеми не тільки із законом, а й зі здоровим глуздом.

Львів.