Підприємство «Укроборонпрому» готове до нових завдань і замовлень

Не одне десятиліття поспіль хмельницьке ДП «Новатор» було справжньою промисловою візитівкою міста. Задумане і створене як підприємство «оборонки», воно працювало на військовий комплекс, даючи роботу тисячам людей.

Тоді це не було дивиною. В місті виросло кілька подібних підприємств, які так само виконували замовлення військовиків. Однак майже нікому з них не вдалося здолати перебудовну кризу. «Новатор» — один із тих, хто не просто вижив, зберіг виробничі потужності, колектив, а й досі працює в системі «Укроборонпрому». Завод, спеціалізацією якого є авіабудування, і сьогодні серед тих, хто має стратегічне значення для економіки і оборони країни. Як це вдалося зробити — окрема розмова. Багато хто завдячує багаторічному досвіду попереднього керівництва.

Але сьогодні на заводі працює оновлена команда. І великою мірою колектив пов’язує своє майбутнє із новим директором. У Олексія Свістунова (на знімку), який обійняв керівне крісло рік тому, є чимало нових ідей, планів, а головне — реальних напрацювань, котрі вдалося здійснити протягом доволі короткого терміну. Та чи достатньо цього, щоб повернути підприємству звання флагмана галузі?

Унікальні фахівці можуть виготовляти унікальну продукцію

На заводі переконані, все можна зробити. Тим більше, що тут сконцентрований чималий потенціал. Досвід заводських інженерів, конструкторів і робітників — унікальний. Тут вдалося зберегти кадри, котрих сьогодні не знайти. Їм багато що до снаги. І колектив демонструє це нинішніми здобутками. Адже левову частку його продукції продовжують становити оборонні замовлення. В цехах виробляють літаковідповідачі, комплектуючі для авіабудівної, бронетанкової галузі та ракетобудування тощо.

Заводські спеціалісти здатні розширити цей перелік. Тож весь час активно працюють над пошуком нових замовлень. Що більше їх — то міцніше підприємство, то впевненіший у своєму майбутньому колектив.

Паралельно «Новатор» виробляє і «мирну» продукцію. Не тільки на вітчизняному ринку, а й в багатьох країнах добре відома його вимірювальна техніка, зокрема лічильники води та газу. Тепер впроваджуються у виробництво сучасні надточні цифрові лічильники води, газу, тепла та електричної енергії. Вони не тільки фіксують показники, а й дистанційно їх передають до бази обліку.

Завершується сертифікація в Європейському Союзі лічильників води, що відкриває їм шлях до тамтешніх ринків.

Свого часу на заводі була розроблена ціла серія медтехніки, серед якої апарати для косметології, магнітотерапії, пристрій для ультрафіолетового бактерицидного випромінювання. А тепер вдалося добре налагодити маркетингові технології, створити свій інтернет-магазин, і все це допомагає активно продавати товар не тільки на вітчизняному ринку, а й за кордоном.

Тим часом Олексій Свістунов ставить нові завдання — треба активніше працювати з замовниками, розробляти маркетингові програми, проштовхувати свою продукцію на світові ринки. Цікава деталь: щоб зробити заводських фахівців конкурентоспроможними у сучасному світі маркетингу, директор запровадив на підприємстві курси іноземної мови. Їх можуть безплатно відвідувати всі охочі. Хтось робить це для самоосвіти. А для когось — це крок до нових професійних висот. Не виключається і той варіант, що підприємство зможе отримати якісно нових фахівців, котрі допоможуть його зростанню.

Торік завод уперше за чверть століття отримав державне оборонне замовлення на свою новітню продукцію — засіб радіопридушення «Оберіг». Колектив пишається тим, що робить активний внесок в підвищення обороноздатності України та збереження життя наших воїнів. І цього року державне оборонне замовлення передбачає постачання «Оберігів» до Збройних Сил України.

За час керівництва нового директора обсяги реалізації продукції зросли майже у півтора разу. Як наслідок — прибуток зріс майже у вісім разів. А відтак істотно збільшилась і заробітна плата. Все це дало змогу «Новатору» увійти до 50 найбільш прибуткових державних підприємств країни.

Отримує працівник — виграє завод

Різні новації директора, котрі спрямовані на те, щоб зрозуміти, оцінити і допомогти буквально кожному члену колективу, багато хто швидко помітив і високо оцінив.

— Я 46 років працюю слюсарем, але подарунок до свята отримала вперше, — розповіла Марія Іванівна. — Нехай це лише сувенір, але всім нам було приємно, що про нас не забули, поставились з теплотою і любов’ю. Інколи така увага коштує навіть більше, ніж зарплата.

У розмові з робітниками почула чимало хороших слів на адресу заводського керівництва. Водночас люди з розумінням ставляться до того, що заводу непросто долати фінансові труднощі, виживати в непростій економічній ситуації. Готові і самі потерпіти. Головне — бачити спільні старання.

Сьогодні на заводі працює понад 1,3 тисячі людей. В області таких численних колективів буквально одиниці. Непросто давати роботу такій кількості людей. На «Новаторі» не приховують, інколи доводиться працювати і за скороченим графіком. Але колективу доводилось переживати усіляке, то й тепер сподіваються, що разом здолають все.

Бо ж робиться чимало. Торік десятки мільйонів було вкладено у модернізацію виробничого устаткування. В цехах з’явились автомати гарячого штампування, оброблювальні центри, сучасні ливарні машини, преси, верстати тощо.

А ще відновлено потужності з виготовлення надвисокочастотних друкованих плат. Цех вражає сучасним устаткуванням — у ньому встановлені справжні реактори з осадження газів, лазери та безпилові кімнати, де співробітники ходять у захисному одязі. Таке виробництво вдалося повернути на підприємство через тридцять років перерви. Тепер «Новатор» є єдиним виробником такого виду плат в країні.

Допомагають працювати і більше двох сотень оновлених комп’ютерів, нові рідкокристалічні монітори та ліцензоване програмне забезпечення.

Кожну зароблену важкою працею копійку на підприємстві намагаються вкладати в подальший розвиток виробництва. Однак останнім часом тут відроджуються вже давно забуті традиції, коли завод брав на себе різні соціальні зобов’язання стосовно своїх працівників. Приміром, у заводській їдальні готують безплатні обіди для всіх охочих. Причому і про асортимент, і про якість харчів усі відгукуються схвально.

Не дивно, адже на заводі знайшли кошти, щоб модернізувати їдальню, котрій вже понад півстоліття. Не пошкодували їх і на придбання спеціальної машини для виготовлення пельменів. Для заводської їдальні це справжня екзотика. Та, якщо можна — чому не побалувати людей по-домашньому смачною їжею?

Серед новинок цього «гарячого» цеху — потужна посудомийна машина: для працівників харчоблоку — велика підмога, для відвідувачів їдальні — гарантія високих стандартів санітарії.

Мало того, заводчани намагаються підтримувати і місто, зокрема розвиток спорту в ньому. Вже багато років поспіль тут діє спортивний комплекс, в якому на різних турнірах побувало чимало спортсменів і команд з різних міст.

Для того щоб усі почувалися комфортно, торік у ньому зробили ремонт, оновили душові та роздягальні. І це ще одне підтвердження того, що для нинішнього керівництва заводу немає важливих і не дуже завдань. Важливо все те, що потрібно людям. Тож і працівники розуміють, що потрібно робити для свого підприємства.

В атмосфері розуміння і поваги працювати завжди приємніше. І долати будь-які негаразди легше.

Хмельницький.