Під час мітингу під будівлею адміністрації ДП «Артемсіль».

Кілька сотень людей зібралися під будівлею адміністрації підприємства. На сходах біля центрального офісу ДП «Артемсіль» була влаштована імпровізована трибуна, з якої виступали керівники профспілок різних рудників. За їхніми словами, місцеві жителі побоюються, що в приватних руках соляні шахти працюватимуть по-іншому, і працівників скорочуватимуть. Крім того, виступаючі наголошували, що шахта залишається одним із небагатьох варіантів роботи в місті.

«Приватизація нерідко призводить до негативних наслідків. У нас є приклад «Доломітніка» в Сіверську і багатьох підприємств, де раніше працювало немало людей, а тепер розібрали повністю. Випалена земля. Тому лякає така перспектива», — сказав один із учасників протесту на ім’я Роман.

За словами місцевої мешканки Юлії, зміна власника одного з найбільших бюджетоутворюючих підприємств міста, ймовірно, ускладнить і без того проблематичну ситуацію на місцевому ринку зайнятості.

«Якщо буде приватизація, то половина мешканців Соледара просто залишиться без роботи. Адже коли прийде сюди власник, який прибере до рук підприємство, то, звісно, такої кількості людей йому не потрібно буде», — зазначила Юлія.

«Уся молодь працює на шахті, — розповідає інша літня жінка, — а якщо все приватизують, так це буде крах — наше місто не зможе вижити. Навіщо ж така приватизація? Скоріше це прихватизація!»

До мітингувальників приєднався голова Соледарської ОТГ Олександр Степаненко.

«Наше унікальне родовище розробляється з 1881 року дотепер, і на сьогодні відпрацьовано всього три відсотки. Трьохтисячний колектив підприємства є унікальним. Він може працювати навіть без керівництва, яке надсилають нам сюди двічі на рік. Про це тільки не знають ті, хто приймав це рішення в Києві. І у мене три тижні тому була розмова з главою області, ми говорили саме про державне підприємство», — сказав, звертаючись до людей, О. Степаненко.

Під час мітингу почався збір підписів місцевих жителів під зверненням до Кабінету Міністрів і до Президента України з проханням переглянути рішення про приватизацію підприємства «Артемсіль».

Цього тижня в Соледарі проходитиме позачергова сесія міської ради, на якій представники депутатського корпусу мають намір підтримати колектив цього державного підприємства і виступити проти приватизації.

Раніше повідомлялося, що 3 березня Кабмін прийняв рішення передати 431 державне підприємство на приватизацію. Серед них і ДП «Артемсіль». Тодішній глава уряду Олексій Гончарук пояснив, що це необхідно нібито для «усунення корупції на підприємстві». Попередній уряд запланував продати найбільшого постачальника солі в країні вже цього року через прозорий аукціон.

Фото з сайту Громадського радіо https://hromadske.radio