11 березня генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебреєсус (на знімку) заявив, що «поширення COVID-19 можна охарактеризувати як пандемію».

«За останні два тижня кількість випадків захворювання COVID-19 за межами Китаю збільшилася у 13 разів, а кількість країн, які зачепив вірус, — утричі.  На цей момент у 114 країнах зареєстровано більш як 118 тисяч випадків захворювання, і 4 291 людина померла. Ще тисячі борються за своє життя у лікарнях», — сказав він під час брифінгу.

Тедрос Адханом Гебреєсус наголосив, що світ уперше зіштовхнувся з пандемією, спричиненою коронавірусом. І водночас він зауважив, що це може стати першою пандемією, яку вдасться взяти під контроль. «Низка країн продемонстрували своїм прикладом, що поширення вірусу можна зупинити і взяти під контроль», — сказав гендиректор ВООЗ. Він нагадав, що понад 90 відсотків зареєстрованих випадків захворювання припадає лише на чотири країни, дві з яких — Китай та Республіка Корея — констатують істотне зменшення епідемії. «Ми постійно і чітко говоримо, що всі країни ще мають можливість істотно змінити хід поширення пандемії», — сказав Гебреєсус.

Тим часом в умовах пандемії країни почали запроваджувати превентивні заходи. В середу президент США Дональд Трамп заявив, що вже з п’ятниці, 13 березня, запроваджується 30-денна заборона на подорожі з Європи до Сполучених Штатів (за винятком Великої Британії). «Ми застосували рятівні заходи щодо Китаю на ранніх стадіях, тепер ми зобов’язані забезпечити такі ж заходи стосовно Європи», — сказав він під час теле-звернення до американців. Обмеження стосуватимуться також вантажних перевезень. При цьому громадян США додому пускатимуть, однак після того, як вони пройдуть обов’язкове тестування на коронавірус. Пізніше виконувач обов’язків міністра внутрішньої безпеки Чед Вульф пояснив, що заборона на в’їзд в США поширюватиметься на людей, які протягом 14 днів до прибуття в США відвідали Шенгенську зону, інформує DW.

У ЄС різко відреагували на рішення Сполучених Штатів. «Коронавірус — це глобальна криза, яка не обмежується жодним континентом та вимагає співпраці, а не односторонніх дій. Європейський Союз не схвалює той факт, що рішення США ввести заборону на поїздки було ухвалене в односторонньому порядку і без консультацій», — заявили в спільній заяві глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та президент Європейської Ради Шарль Мішель.

Скан з відео виступу гендиректора ВООЗ.