Канцлер Німеччини Ангела Меркель на засіданні парламентської групи Союзу ХДС/ХСС за зачиненими дверима попередила, що в разі невжиття заходів профілактики та відповідної терапії коронавірусна інфекція загрожує до 70% громадян країни, повідомила агенція Reuters.

Проте глава кабінету зазначила, що в країні це «поки не так» і що уряд має намір запобігти пандемії COVID-19 у Німеччині. Канцлерка закликала не шкодувати коштів на боротьбу з вірусом: «Ми зробимо все, що потрібно… І вже потім порахуємо, що це означатиме для нашого бюджету», — заявила Меркель.

Тим часом коронавірус поширюється Німеччиною дедалі більше, він охопив усі 16 земель. За останніми даними, кількість інфікованих становить майже 1500 осіб, а двоє громадян померли. У зв’язку з цим у багатьох землях скасовано будь-які масові заходи — жодних концертів, спортивних змагань, багатолюдних зібрань. Не відбудуться Лейпцизький книжковий ярмарок та одна з найбільших у світі виставок для фахівців у галузі туризму ITB Berlin 2020. А рахунок заходів меншого масштабу іде вже на сотні.

Уряд занепокоєний не тільки цим, а й можливими втратами в економіці. Приміром, скасування лише Лейпцизького книжкового ярмарку — одного з найбільш статусних для міста заходу — потягне за собою величезні втрати. Адже це не тільки відмова від презентацій нових книг чи ухвалення нових видавничих угод. Сотні гостей ярмарку не зупиняться у лейпцизьких готелях, не залишать гроші в ресторанах і таксі, не скористаються послугами громадського транспорту.

Така само ситуація і в містах, чия економіка майже повністю зав’язана на туризмі і які живуть за рахунок цієї сфери. Мільйонів євро від бізнесу гостинності не дорахуються Берлін, Мюнхен, Кельн і чимало інших міст. А про матчі німецького чемпіонату світу з футболу без глядачів на трибунах годі й казати: кожна така гра — величезні збитки для усієї спортивної галузі.

Ситуація з коронавірусом може вплинути і на німецьку політику, в якій нині розвивається боротьба за лідерство. І якщо німці здебільшого довіряють діям уряду у боротьбі з інфекцією, то в питанні міграційної політики — це не так. А коли врахувати, що ФРН невдовзі має перетнутися з новою міграційною кризою, викликаною напливом біженців із території Туреччини через кордон із Грецією та Болгарією, то правлячу коаліцію очікують нелегкі часи. Адже забезпечувати цих людей доведеться за кошти бюджету, й без того вже ослабленого витратами на боротьбу з вірусом.

Утім, правляча коаліція в уряді Німеччини — християнські демократи та соціал-демократи — домовилась про ухвалення низки заходів для пом’якшення наслідків економічного характеру в результаті кризи, пов’язаної з епідемією коронавірусу.

Але передусім правляча коаліція повідомила про намір розробити комплекс інвестиційних заходів. «Із 2021-го по 2024-й ми збільшимо обсяг інвестицій на 3,1 млрд євро щороку. Створимо нові канали інвестування і дамо можливість по-новому визначити пріоритети у сфері інвестування на суму загалом 12,4 млрд євро», — йдеться у спільній постанові ХДС и СДПН.

Берлін.