Виступаючи в суді, прокурор Маріуш Садло заявив, що цей терористичний акт був частиною зусиль Росії з метою розпалити в Україні міжнаціональний конфлікт. «Зловмисникам потрібно було представити українців тими, хто переслідує угорську меншину, а Україну — державою, що не здатна гарантувати їм захист», — наголосив прокурор.

Для Міхала Прокоповича як організатора підпалу Угорського культурного центру в Ужгороді прокурор вимагає покарання у вигляді 4,5 року позбавлення волі. Зауважимо: адвокат Прокоповича наполягає на тому, що підпал був не терористичним актом, а лише інцидентом регіонального масштабу.

Натомість для його спільників і безпосередніх виконавців — Томаша Шимковяка та Адріана Марглевського — пропонує відповідно по 1,5 року і 11 місяців позбавлення волі умовно з випробним терміном на 4 роки. Обох виконавців, пов’язаних з парамілітарною організацією «Стрілець», вдалося ідентифікувати завдяки запису з відеоспостереження. Під час слідства А. Марглевський погодився на співпрацю, вказав інших обвинувачених та розповів про перебіг подій. Зокрема, було з’ясовано, що обох зловмисників завербував М. Прокопович — член створеної в Польщі прокремлівської партії «Зміна», лідера якої, Матеуша Піскорського, польські спецслужби обвинуватили в шпигунстві на користь російської та китайської розвідувальних служб. Встановлено, що саме Прокопович передав їм телефони й гроші. Нагадаємо: за проведення «операції» кожен зі зловмисників отримав по дві тисячі польських злотих.

Обвинувачений М. Прокопович зізнався, що підпал був замовлений Мануелем Оксенрайтером — німецьким журналістом і (на той час) помічником депутата Бундестагу від проросійської ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини».

Прокурор звинуватив організаторів і виконавців теракту в розпалюванні ненависті на ґрунті національної приналежності та заподіянні загрози багатьом людям.

На даний момент суд завершився — вирок буде винесено через два тижні.